Innovatie

Meer patiënten dan ooit kregen vorig jaar in UMCG een nieuw orgaan

Niet eerder kregen zoveel patiënten in het UMCG een nieuw orgaan als vorig jaar. Dat meldt het ziekenhuis. Ook landelijk zijn er een recordaantal orgaandonoren en -transplantaties, zo bracht de Nederlandse Transplantatie Stichting deze week naar buiten.


Leestijd: 1 minuut

In het UMCG zijn er vorig jaar 190 nieren getransplanteerd (20% meer dan het jaar ervoor), 88 levers waarvan 25 kinderlevertransplantaties (+ 31%), 49 longtransplantaties ( + 30%) en 12 harttransplantaties (+9%). Ook is er een recordaantal van 318 hoornvliestransplantaties gedaan.

Elke transplantatie een verhaal

Achter iedere transplantatie zit een persoonlijk verhaal. Dat van een patiënt met een aangeboren afwijking, iemand die een ziekte heeft waardoor een orgaan steeds slechter functioneert, of iemand die plotseling heel erg ziek is geworden, zo schetst het UMCG in een persbericht. “Voor alle getransplanteerden geldt: door het nieuwe orgaan hebben ze weer perspectief gekregen. Op een ‘normaler’ leven met minder pijn en beperkingen. Of gewoonweg op leven, omdat leven met hun ‘oude’ orgaan niet meer ging. Veel transplantatiepatiënten omschrijven hun transplantatiedatum als hun tweede verjaardag, of het begin van hun nieuwe leven.”

Donoren

Achter elke transplantatie zit ook het verhaal van een donor. “Iemand die is overleden en die zijn organen heeft afgestaan. Of iemand die bij leven een nier of een deel van de lever afstaat. Aan een naaste, maar soms ook aan een onbekende ontvanger. Zonder hen zouden we al die transplantatiepatiënten dat perspectief niet kunnen geven. Het UMCG heeft grote waardering voor de  donoren en hun nabestaanden”, aldus het ziekenhuis in de persverklaring.