Innovatie

Mercado in Rode Weeshuisstraat opgeleverd

Groningen is een ontmoetingsplek rijker. Met de oplevering van Mercado en de herinrichting van de Rode Weeshuisstraat heeft het noorden van de binnenstad een impuls gekregen. Het gebouw en het nieuwe aangrenzende Stalplein zijn gericht op voetgangers en ontmoeting.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Jan Buwalda
Foto | Jan Buwalda

In het nieuwe stedenbouwkundig plan is de Rode Weeshuisstraat niet langer de achterkant van de Grote Markt, maar de voorkant van de noordelijke binnenstad. Auto’s in de straat hebben plaatsgemaakt voor voetgangers en er is een stadspleintje gerealiseerd.

Mercado – dat een voormalig V&D opslagpand vervangt – heeft een monumentale plint met daarboven 41 duurzame appartementen gebouwd door Plegt-Vos. Het gebouw kenmerkt zich door de beige en groenblauwe kleuren.

Flexibel, aardgasvrij en natuurinclusief

De begane grond is toekomstbestendig gemaakt door trappen en liften aan de zijkant van het gebouw te plaatsen. Hierdoor ontstaat een open monumentale ruimte die flexibel in te delen is voor publieke functies gericht op ontmoeting. Onder het gebouw zijn bronnen geslagen voor warmte- en koudeopslag (WKO). In combinatie met warmtepompen heeft het hele gebouw daarmee een aardgasvrije installatie gekregen.

De verticale tuin langs de gevel voorziet het gebouw van 3.800 planten en draagt bij aan de biodiversiteit. Op de zuidgevel zijn de balkons voorzien van klimplanten en groene privacyschermen. Voor het gebouw zijn speciale plantenbakken ontwikkeld met een uniek kleurenpatroon, passend bij het gebouw. Zowel de dakterrassen als de geveltuinen worden via een computersysteem bewaterd en periodiek onderhouden door een hovenier.

Het ontwerp van Mercado en het stedenbouwkundig plan voor de Rode Weeshuisstraat zijn gemaakt door architectencombinatie De Zwarte Hond en Loer Architecten in opdracht van ontwikkelaars MWPO en Beauvast.