Innovatie

Met een bomvolle cargobike naar de barren van Noorderzon: "Snel en handig"


Leestijd: 3 minuten

Drankvoorraden, wc-rollen, rekwisieten voor voorstellingen, ijsjes voor de decorbouwers: je kunt het zo gek niet bedenken of het werd al wel vervoerd in de cargobike die de organisatie van festival Noorderzon te leen kreeg van Groningen Bereikbaar. “Echt een ideale manier om snel wat spullen over het festivalterrein te vervoeren”, vindt Louis Meeuws, officemanager van Noorderzon.

Ondernemers in Groningen kunnen via Groningen Bereikbaar twee weken lang gratis een elektrische cargobike uitproberen. En waarom zou je als festivalorganisatie deze kans laten schieten? Niet dus. “Voor Noorderzon zijn duurzaamheid en bereikbaarheid belangrijke speerpunten en een vervoermiddel als een elektrische cargobike past daar perfect bij”, aldus Meeuws.

De cargobike heeft inmiddels al een paar weken – sinds de start van de opbouw van het festivalterrein – een vaste plek op het tijdelijke Noorderzon-kantoor, middenin het Noorderplantsoen. Medewerkers die de bakfiets even nodig hebben, hoeven dat alleen maar te melden en kunnen er vervolgens al met de cargobike vandoor.

Opbouw en bevoorrading

En dat gebeurt met grote regelmaat, zo ziet Meeuws. Het begon al tijdens de opbouw van het festivalterrein. Want ook al werd al het grote materieel voor de tenten en podia aangeleverd met vrachtwagens en busjes, er waren ook regelmatig kleine vrachtjes of vergeten of te laat geleverde onderdelen die even snel naar de juiste plek moesten worden gebracht. En dan bood de cargobike, met z’n enorme bak, uitkomst. Ook op veel andere momenten tijdens de opbouw, bijvoorbeeld toen er ijsjes werden uitgedeeld onder de opbouwers, bleek de bakfiets enorm handig.

Maar ook nu, nu het festival is begonnen, blijkt een cargobike een uiterst makkelijk en praktisch vervoermiddel. Meeuws wijst als voorbeeld op het bevoorraden van de horecagelegenheden en barren op het festivalterrein. “Wijn, frisdranken, wc-papier, bekers, noem maar op: er gaat regelmatig een compleet volgeladen cargobike het terrein over de barren bij te vullen.” Ideaal, helemaal als het festivalterrein al open is en er publiek rondloopt. “Dan is het al helemaal geen optie om met een auto of busje rond te rijden.”

Op de fiets downtown

Ook medewerkers van Productie stappen regelmatig op de cargobike om even snel wat weg te brengen of op te halen. “We hebben ook festivallocaties in de binnenstad, downtown noemen we dat. En het gebeurt regelmatig dat er even iets die kant op moet: een vergeten rekwisiet of iets anders dat nodig is voor de voorstellingen. Het is fijn dat we op die momenten een bakfiets hebben: op de fiets is het lastig vervoeren, en met een auto mag je de binnenstad niet in.”

De officemanager ziet ‘eigenlijk alleen maar voordelen’ aan de cargobike. Zo’n bakfiets is duurzaam, supersnel, wendbaar, je kunt overal komen en je bent de festivalbezoeker niet zo tot last. Nog een voordeel van de cargobike: de bak is eventueel af te sluiten, mocht het nog gaan regenen dat het giet.

Duurzaam Noorderzon

En tot slot, ook niet onbelangrijk, een vervoermiddel als de cargobike past perfect in het streven van de festivalorganisatie om zo duurzaam mogelijk te zijn. De organisatie gebruikt dan ook niet alleen de cargobike van Groningen Bereikbaar, maar heeft ook een waterstofauto van de gemeente en drie bakfietsen van Duurzaam Groningen tot zijn beschikking. Daarnaast is er nog een heel scala aan andere maatregelen die het milieu zo min mogelijk moeten belasten: van vele kilometers aan Ledverlichting tot duurzame merchandise en van hardcups voor drank tot slimme schakelkasten.

Over Noorderzon

Noorderzon is een van de grootse publieksevenementen van Groningen. Het festival duurt in totaal elf dagen en vindt voornamelijk plaats in en om het Noorderplantsoen. Noorderzon is niet alleen een van de grootste festivals van de stad, maar tegelijkertijd ook een van de populairste: jaarlijks komen er tussen de 130.000 en 150.000 mensen naar het park om daar te genieten van theater, muziek, voorstellingen of om rond te struinen rond de vijver.