Innovatie

Minder plastic in de Waddenzee: geld voor afbreekbare handschoenen en etensbakjes

De stichting House of Design, in Groningen, gaat handschoenen van vlas ontwikkelen, die niet schadelijk zijn voor het milieu. Deze handschoen moet de rubberen handschoen gaan vervangen, want die zorgt voor vervuiling van de Waddenzee. De provincie Groningen steunt het project met 50.000 euro, zo meldt economie.groningen.nl.


Leestijd: 1 minuut

Minder plastic in de Waddenzee: geld voor afbreekbare handschoenen en etensbakjes
Minder plastic in de Waddenzee: geld voor afbreekbare handschoenen en etensbakjes

Vervuiling met plastic in de Waddenzee is een groot probleem. Daarbij gaat het om plastic verpakkingen van voedsel maar er belanden ook vaak rubber handschoenen van vissers in het water. 

Om te zorgen dat er in de toekomst minder plastic in de Waddenzee terecht komt, gaat de stichting House of Design – samen met een aantal lokale partners – alternatieve producten voor plastic ontwikkelen. Daarmee willen ze een start maken met een circulaire maakindustrie in de Waddenregio.

Er wordt gestart met een alternatief voor de rubber handschoen. Het gaat om handschoenen op basis van vlas dat in Groningen en Friesland verbouwd wordt. De handschoenen worden geweven van het gewonnen linnen uit het vlas, en zijn daarmee biobased. Ook de coating van de handschoenen is op plantaardige basis.

De te ontwikkelen handschoenen moeten waterafstotend en biologisch afbreekbaar zijn. De handschoenen worden in de regio ontwikkeld en getest. Als het product klaar is, wordt het geproduceerd bij Vanhulley in Groningen en bij lokale supermarkten verkocht.

Etensbakjes

Naast de handschoenen worden er biologisch afbreekbare etensbakjes ontwikkeld op basis van suikerbieten, de zogeheten 'Wadtroesjka's'.  Het ontwikkelen en het testen van de producten gaat ongeveer drie jaar duren. De stichting House of Design werkt in het project samen met It Erfskip, Ecoras, TCNN en Vanhulley.