Innovatie

Mini-college in Forum Groningen over de onzichtbare sluipmoordenaar fijnstof

Wetenschapper Ulrike Dusek en kinderlongarts Elin Kersten geven op maandag 14 december in Forum Groningen een mini-college over fijnstof: de onzichtbare sluipmoordenaar. De avond is live bij te wonen in het Forum of via livestream te volgen.


Leestijd: 1 minuut

Fijnstof in onze lucht
Fijnstof is overal om ons heen, zwevend in de lucht die wij inademen. Het wordt steeds duidelijker dat fijnstof schadelijk is voor de gezondheid. Het wordt daarom ook wel een onzichtbare sluipmoordenaar genoemd. Dit roept een aantal vragen op, want wat is fijnstof eigenlijk, en waardoor wordt het veroorzaakt? Wat doet het nu met ons lichaam en lopen we door fijnstof een groter risico om bijvoorbeeld corona te krijgen? Tot slot, wat kunnen we zelf doen om fijnstof in onze lucht te verminderen?

Na mini-colleges van Ulrike Dusek (Associate Professor (UHD), Milieuwetenschappen aan de RUG) en dr. Elin Kersten (kinderlongarts, UMCG) is er een nagesprek met het publiek, onder leiding van Jetse Goris.

Livestream
Mocht je er niet bij kunnen zijn, dan kun je de livestream volgen of het programma later terugkijken op 
Platform F.

Mini-college:Fijnstof in onze lucht
Maandag 14 december, 20.00 uur
Rabo Studio, Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, Groningen

Tickets à € 5,00 via forum.nl, livestream via platform.forum.nl

Meet-o-theek

Wil je weten hoeveel fijnstof er bij jou in de lucht zit? Vanaf 15 december kun je zelf een fijnstofmeter lenen bij de Meet-o-theek in het Forum. 

CurioUs?
De lezing over fijnstof past in het programma van CurioUs, een nieuw initiatief van Science LinX, Forum Groningen en de Aletta Jacobs School of Public Health om burgerwetenschap te stimuleren. De eerste meetactie is gestart: ruim 1000 fijnstofmeters zijn gedistribueerd onder publiek in Friesland, Drenthe en Groningen. Kijk voor meer informatie hierover op forum.nl/curious.