Innovatie

Moederbedrijf EasyToys wil wereldspeler worden dankzij financiële injectie en fusie

EDC Retail, in Nederland vooral bekend van het merk EasyToys, krijgt een kapitaalinjectie van een gerenommeerde investeerder, waarmee het bedrijf sneller kan groeien richting een wereldspeler. Het is niet bekend hoe groot de investering in EDC Retail is.


Leestijd: 2 minuten

Veendamse erotiekgroep neemt Christine le Duc over, en zet in op omzet van half miljard in 2025
Veendamse erotiekgroep neemt Christine le Duc over, en zet in op omzet van half miljard in 2025

Met het groeigeld kan de erotiekgigant werk maken van de ambitie om de positie van top drie-speler in Europa uit te bouwen en binnen enkele jaren een wereldspeler te worden. De eerste stap is direct genomen door een samenwerking met groothandel Eropartner Distribution aan te gaan. Samen met dat bedrijf wordt gekeken hoe de industrie van ‘sexual welness’ ver kan worden geprofessionaliseerd. 

“Doel is om ervoor te zorgen dat bij elke Europeaan een seksspeeltje in het nachtkastje ligt”, zegt EDC-directeur Eric Idema. “Daarnaast hebben we als sexual wellness-specialist ook een educatieve rol om mensen meer te laten genieten van liefde en erotiek.”

Slagkracht vergroten
De investeerder die aan boord is gekomen levert groeikapitaal en kennis om de wereldwijde ambitie te kunnen realiseren. In Nederland is het voor het eerst dat een gerenommeerde investeringsmaatschappij in de sector van sexual wellness stapt. Deze investeerder heeft EDC Retail en Eropartner Distribution, één van de grootste Europese groothandels in erotiekproducten, benaderd. Daar is een fusie van de erotiekbedrijven uit voortgekomen. Gezamenlijk zijn EDC Retail en Eropartner een top drie-speler in Europa.

Fundamenteel groeiende markt
De investeringsmaatschappij zegt voor het Nederlandse EDC Retail en CEO Eric Idema te hebben gekozen vanwege het ‘ambitieuze managementteam’. Een andere belangrijke beweegreden is dat het een ‘fundamenteel groeiende markt betreft die steeds meer uit de taboesfeer komt’. Ook speelt mee dat sexual wellness een steeds grotere medische relevantie heeft: “Een betere seksuele gezondheid draagt bij aan een betere algemene gezondheid”, aldus de investeerder.

Over Eropartner Distribution
Eropartner Distribution is internationaal distributeur van erotische speeltjes. Het bedrijf levert aan erotische shops en andere retailers. Het is een van Europa’s grootste groothandels. Eropartner is gevestigd in het Noord-Hollandse Zwaagdijk en heeft zo’n veertig medewerkers in dienst. In 2020 draaide het bedrijf een omzet van ongeveer veertig miljoen euro.

Over EDC Retail 
EDC Retail is Europees marktleider op het gebied van erotische producten en levert zowel aan particulieren als aan winkels. Het bedrijf, gevestigd in Veendam, voert onder meer de titel EasyToys. Met meer dan 100.000 bezoekers per dag en een aanbod van meer dan 14.000 erotische artikelen is EasyToys.nl de grootste webshop van Nederland en België. Daarnaast heeft EDC Retail meerdere andere webshops en produceert het diverse eigen merken. Het levert als groothandel wereldwijd aan andere webshops, distributeurs en retailshops. EDC Retail werd in 2007 door Eric Idema opgericht. De onderneming groeide vervolgens snel. In 2018 realiseerde EDC Retail een jaaromzet van ruim 21 miljoen euro. Medio 2019 nam EDC Retail het Duitse erotiekconcern Beate Uhse, onder meer bekend van Pabo.nl, over. Sindsdien is het Europees marktleider. EDC Retail heeft zo'n 200 medewerkers in dienst. In 2020 is een omzet van zo’n 65 miljoen euro gerealiseerd.