Innovatie

NAM wordt niet vervolgd voor het in gevaar brengen van de Groningers

De NAM wordt niet vervolgd voor het opzettelijk in gevaar brengen van de Groningers. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten na intensief onderzoek.


Leestijd: 1 minuut

Volgens het OM is er geen bewijs dat de inwoners van het aardbevingsgebied door de gaswinning in groot gevaar waren. De NAM heeft niet opzettelijk strafrechtelijk verwijtbaar gehandeld. De vervolging wordt dus gestaakt. 

Onder andere de Groninger Bodem Beweging had het OM in 2017 gevraagd om de NAM te vervolgen. Zij vinden dat de gaswinning kan leiden tot het instorten van huizen en daardoor is er sprake van levensgevaar. Dat is volgens het OM dus niet het geval. 

Uiteindelijk moet het Gerechtshof een beslissing nemen over de uitkomsten van het onderzoek van het OM. Dat kan nog wel maanden duren. 

NAM: ‘Goed nieuws’
De NAM spreekt van ‘goed nieuws’. Wel betreurt de NAM dat de Groningers ‘aanzienlijke overlast en schade hebben ondervonden van de bevingen’. “De onrust die dat veroorzaakte heeft diepe sporen achtergelaten bij veel Groningers en heeft de levens van een groot aantal bewoners ingrijpend veranderd. Dat spijt de NAM.”

GBB geschokt
De Groninger Bodem Beweging vindt het onbegrijpelijk dat het OM afziet van vervolging. “Ongeveer 15.000 woningen worden versterkt omdat de kans te groot is dat bij een zware beving de woningen instorten. Als dat geen levensgevaar is, begrijp ik het niet meer”, aldus de GBB.