Voor de Natuur en Milieufederaties Drenthe en Groningen is CO2-opslag alleen een optie als tijdelijke oplossing binnen een consequent klimaatbeleid. CO2-opslag kan mogelijk een bijdrage leveren om klimaatdoelstellingen te halen in de overgangsfase naar een volledig duurzame energievoorziening. Het regeerakkoord laat zien dat een nieuw kabinet onvoldoende stappen zal nemen om klimaatdoelstellingen binnen bereik te brengen. Het stimuleren van kernenergie is een flinke achteruitgang in de verkeerde richting als het gaat om het realiseren van een duurzame energievoorziening.
Volgens het regeerakkoord wil het nieuwe kabinet CO2-opslag pas toestaan nadat er eerst vergunningen zijn verleend voor één of meer nieuwe kerncentrales. Door het toestaan van kerncentrales als voorwaarde te verbinden aan CO2-opslag chanteert het kabinet discussies over klimaatbeleid. Maatregelen om CO2-uitstoot te verminderen komen pas in beeld als eerst kernenergie wordt geaccepteerd. Deze koppeling en het ontbreken van klimaatbeleid betekent dat de Natuur en Milieufederaties Groningen en Drenthe niet zoals gepland voort kunnen gaan met de Noordelijke dialoog over CO2-opslag.
Noordelijke dialoog CO2
De maatschappelijke discussie over CO2-opslag in Noord-Nederland stond op het punt te beginnen. De Noordelijke Milieufederaties besloten dit maatschappelijke debat te faciliteren omdat opslag van CO2 alle burgers van Noord-Nederland aangaat. Doel van de dialoog is objectieve informatieverstrekking en het stimuleren van meningsvorming onder leiding van een onafhankelijke voorzitter. Iedereen moet kunnen meepraten over een mogelijke CO2-opslag in de bodem van Noord-Nederland.
Voor de Noordelijke Milieufederaties is het essentieel dat de uitkomst van het debat invloed heeft op de besluitvorming en de uitkomst daarvan niet bij voorbaat vast staat. De uitkomsten van de discussie moeten kunnen bijdragen aan een effectief klimaatbeleid. Het regeerakkoord laat zien dat die voorwaarden op dit moment niet aan de orde zijn. Het Rijk zal eerdere uitspraken over de procedures en besluitvorming rond CO2-opslag moeten intrekken. Vanwege de onduidelijkheid over het vervolg is de informatievoorziening over het opslagproject opgeschort.
Innovatie
Natuur en Milieu: ‘Kabinet chanteert discussie over CO2-opslag’
Een zinvol debat over opslag van CO2 in Noord-Nederland is onmogelijk als het kabinet een oneigenlijke koppeling blijft maken met de komst van nieuwe kerncentrales. Met een discussie over CO2-pslag zou tegelijkertijd de deur open worden gezet voor vergunningverlening aan kerncentrales, waarvoor ook de Eemshaven in beeld is. De Natuur en Milieufederaties Groningen en Drenthe zijn fel tegenstander van kernenergie. Wel vinden zij dat er een verplichting blijft liggen om tot verregaande reductie van CO2-uitstoot te komen. De bouw van kolencentrales in de Eemshaven legt daarbij een zware verantwoordelijkheid bij Noord-Nederland. Daarvoor is een ander debat nodig dat zich richt op een effectief Noordelijk klimaatbeleid.
Leestijd: 2 minuten