Innovatie

Natuurbeleid Groningen dreigt ‘volledig tot stilstand te komen’

De fractie van GroenLinks in Provinciale Staten van Groningen maakt zich grote zorgen om het natuurbeleid. Volgens de GroenLinksers blijft er van natuurbeleid in Groningen niets over, wanneer het beleid van staatssecretaris Henk Bleker wordt doorgezet.


Leestijd: 2 minuten

De provinciale ledenvergadering van GroenLinks heeft op zaterdag 5 november in Veendam de eigen gedeputeerde en statenfractie opgeroepen om zich in te zetten voor behoud van het natuur- en landschapsbeleid van de provincie Groningen. Door enorme bezuinigingen van het rijk dreigt het natuurbeleid in Groningen volledig tot stilstand te komen. De leden van GroenLinks vinden dat de provincie nu zelf aan zet is om zoveel mogelijk van het beleid overeind te houden, ondermeer door er eigen geld in te steken. Gedeputeerde Wiebe van der Ploeg en de Statenfractie kunnen zich vinden in deze boodschap.

Staatssecretaris Bleker heeft met de 12 provinciebesturen een onderhandelingsakkoord Natuur gesloten, waarbij landelijk 600 miljoen euro bezuinigd wordt op natuur en landschap. De Provinciale Staten moeten hier nog hun oordeel over uitspreken. De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) wordt kleiner dan gepland, geld voor goed natuurbeheer is er straks niet meer en voor sommige beleidsterreinen stelt het rijk helemaal geen geld meer beschikbaar, zoals vitaal platteland, nationale parken, landschapsonderhoud en duurzame landbouw. GroenLinks vindt dat natuur en landschap onevenredig hard getroffen worden door de bezuinigingen en willen de bezuiniging zoveel mogelijk terugdraaien.

Helaas steunt een meerderheid van de Tweede Kamer het beleid van Bleker en zelfs als de provincies het akkoord niet slikken, dan krijgen ze via een noodwet de bezuinigingen alsnog opgelegd. Het wel of niet tekenen van het onderhandelingsakkoord maakt voor het eindresultaat waarschijnlijk niet zoveel uit. Voor GroenLinks heeft het in stand houden van de ambities op het gebied van natuur in onze eigen provincie nu de hoogste prioriteit. Daarbij kan de realisatie van de EHS wel over een langere periode worden uitgesmeerd. Ook zal de provincie zelf met geld over de brug moeten komen om het belangrijkste deel van het beleid overeind te houden. "Het kan toch niet zo zijn dat wat we met twintig jaar constructief natuur en landschapsbeleid hebben bereikt, nu in onze provincie weer teniet wordt gedaan", aldus Statenlid Harrie Miedema.