Innovatie

Nieuw behandelbeleid ingevoerd voor zwangere vrouwen met hoge bloeddruk

Er is een nieuw behandelbeleid bij verhoogde bloeddruk laat in de zwangerschap. Dit blijkt uit een onderzoek door Corine Koopmans van de afdeling Gynaecologie en Obstetrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. In Nederland komt verhoogde bloeddruk laat in de zwangerschap bij zes tot acht procent van zwangerschappen voor en is de grootste oorzaak van moedersterfte.


Leestijd: 1 minuut

Uit de resultaten blijkt dat door de bevalling in te leiden bij vrouwen met verhoogde bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging, in plaats van afwachtend beleid toe te passen, de kans op complicaties bij de moeder wordt verkleind. Ook neemt het aantal keizersneden af. Deze resultaten hebben nationaal en internationaal geleid tot aanpassing van de standaarden voor de behandeling van zwangere vrouwen met verhoogde bloeddruk na 37 weken zwangerschap.

Bij zes tot acht procent van de zwangere vrouwen is sprake van een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap. Vaak is het ziektebeeld mild, maar het kan ook leiden tot ernstige complicaties. In Nederland, maar ook wereldwijd, was er tot nu toe geen overeenstemming over het beste beleid bij een hoge bloeddruk aan het einde van de zwangerschap. Het inleiden wordt nu opgenomen in de Nederlandse richtlijn.