Innovatie

Nieuw en innovatief trottoir op Zernike Campus helpt wateroverlast voorkomen

Op de Zernike campus is een bijzonder en vooral innovatief trottoir onthuld: het voetpad slaat regenwater op en kan op die manier wateroverlast voorkomen. De laatste steen van het zogenoemde buffertrottoir werd dinsdag gelegd door Edward van der Meer, directeur van Campus Groningen. Het gaat om een praktijktest van start-up Waste Works op Campus Groningen


Leestijd: 2 minuten

Nieuw en innovatief trottoir op Zernike Campus helpt wateroverlast voorkomen
Nieuw en innovatief trottoir op Zernike Campus helpt wateroverlast voorkomen

“Klimaatadaptatie is geen keuze meer, maar een noodzaak’, zo zei Van der Meer dinsdag. “Op de campus werken we hard aan oplossingen voor de wereld van morgen en deze praktijktest van deze duurzame, groene innovatie geven we graag de ruimte op de campus", zo meldt de Groninger Ondernemers Courant.

De innovatieve tegels komen uit de koker van start-up Waste Works. Onder de tegels ligt een bufferkrattensysteem, waar het water in opgevangen wordt. Per vierkante meter gaat het om een capaciteit van 78 tot 142 liter. Vanuit het krat zakt het dan langzaam de bodem in.

Erwin van der Zwaag, oprichter van Waste Works is trots op zijn innovatie: "Waste Works bouwt aan de weg naar de toekomst. Dat moet circulair en klimaatadaptief. We vinden het mooi om samen met Campus Groningen, Startup in Residence en de andere partners te bouwen aan zo'n toekomst. Dat dit pad studenten naar de tentamenzaal leidt, maakt de symboliek van bouwen naar de toekomst helemaal af."

Points of View

Het innovatieve trottoir is een van de 'Point of View’ op Zernike Campus: een plek voor ontmoeting, zichtbaarheid en inspiratie. Bij het voetpad werd ook een informatiebord onthuld. Daarop staat meer informatie en een QR-code naar doorleesmogelijkheden. De komende maanden zal Campus Groningen het openbare gebied op de campus een boost geven met waardevolle initiatieven zoals die van Waste Works op verschillende Points of View. Deze groene, duurzame innovaties zullen in het zonnetje worden gezet met borden ter plekke en meer informatie op de website.

Samenwerking

Om tot goede klimaatadaptieve oplossingen te komen is samenwerking onontbeerlijk, zo bewijst ook dit project. Het innovatieproject met Waste Works is tot stand gekomen in samenwerking met Innovatiepartners, Startup in Residence Amsterdam, Startup in Residence Noord-Nederland, Founded in Friesland, Founded in Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en Campus Groningen. Ilona Kemps, programmamanager Startup in Residence Amsterdam is blij met de uitwerking van het project: “Als pionier van Startup in Residence Amsterdam ben ik er trots op dat het programma ook in Noord-Nederland een groot succes is. Dankzij de hulp en inzichten van Startup in Residence Noord-Nederland en Campus Groningen zijn start-ups niet meer gebonden aan hun eigen regio.” Rosalynne de Beauvesier Watson, programmamanager Startup in Residence Noord-Nederland: “De samenwerking tussen Waste Works, Campus Groningen en Startup in Residence heeft grootse wederzijds effecten. Het laat zien dat we meer bereiken door over provinciegrenzen heen te kijken en Campus Groningen als perfecte pilotlocatie kunnen verbinden aan Waste Works.”