Innovatie

Nieuw paviljoen aan Zernikelaan om innovaties te tonen

Op de Zernike Campus willen ze meer laten zien wat daar zoal gebeurt en ontwikkeld wordt. Met het nieuwe paviljoen dat dit najaar aan de Zernikelaan verrijst, gaat die vlieger twee keer op: het gebouw zélf is ontworpen en bedacht door drie studenten, maar ook de wisselende exposities in het paviljoen tonen de innovatieve kracht van de Campus. “Een dubbele showcase dus”, zo verwoordt Irene Amsing, programmamanager bij Campus Groningen, in de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 2 minuten

Foto door Jan Buwalda | De betrokken partijen voor het nieuwe paviljoen aan de Zernikelaan
Foto door Jan Buwalda | De betrokken partijen voor het nieuwe paviljoen aan de Zernikelaan

Met de komst van het paviljoen heeft de Zernike Campus er straks – na onder andere het klimaatbestendig trottoir van Waste Works, en het duurzame asfalt van Ecofalt – opnieuw een ‘Point of View’ bij: “een plek of markering die toont welke innovaties op de Zernike Campus ontstaan en ontwikkeld worden”, zo omschrijft Amsing.

“Zeker op de Zernike Campus, waar thema’s als innovatie, sustainable society en energie centraal staan, wil je niet zomaar een bouwwerk neerzetten. Dat zou een gemiste kans zijn”, zo zegt Monique Koller, adviseur Vastgoed en Ruimte van de Hanzehogeschool. “Vandaar dat we ook het onderwijs erbij betrokken hebben, en daar de vraag hebben neergelegd om met een innovatief, circulair en duurzaam ontwerp te komen.” De studenten van de opleiding ‘Built Environment’ Mohamad Ez Eddin, Stan Herder en Jelle Roest gingen uiteindelijk, vanuit het Kenniscentrum Noorderruimte, met de opdracht aan de slag. “Voor studenten is het natuurlijk superleuk dat een ontwerp ook echt gebouwd wordt.”

Het is niet zomaar een ontwerp: het wordt een zelfvoorzienend en circulair gebouwd paviljoen. Het hele onderkomen wordt namelijk opgetrokken uit materialen die afkomstig zijn van een ‘donorpand’, een te slopen gebouw elders op de Campus. Het paviljoen wordt bovendien op zo’n manier gebouwd dat ook toekomstige innovaties, bijvoorbeeld op het gebied van energietransitie of duurzame (bouw)materialen, er een plek kunnen krijgen.

Tot zover het paviljoen zelf, want ook binnenin gebeurt straks van alles. Groot wordt de ruimte niet – zo’n 15 vierkante meter – maar dat is genoeg om het in te richten als een soort expositieruimte. De coördinatie en uiteindelijke inrichting daarvan ligt in handen van Academie Minerva. De Academie bijt straks het spits af met een expositie over Innovatiehub Oost Groningen: een samenwerkingsverband gericht op innovatieve toepassingen van lokale producten, namelijk aardappels, hennep en magnesiumzout. Deze producten worden bijvoorbeeld verwerkt in meubilair, waarvan prototypes straks te zien zijn in het paviljoen.

Maar het paviljoen wordt meer dan alleen een ‘expositieruimte’. Amsing: “Het wordt ook een plek om te ontmoeten en van elkaar te leren. Maar ook zou je er events kunnen organiseren of het kunnen gebruiken als werkruimte.”