Innovatie

Nieuwe bedreiging kolencentrales Nuon en Essent in Eemshaven

Na de milieuvergunning, staat nu ook de natuurbeschermingswetvergunning voor de kolencentrales van Nuon en Essent op losse schroeven. Dat althans blijkt volgens een woordvoerder van Greenpeace uit een gisteren verschenen rapport van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening, in opdracht van de Raad van State.


Leestijd: 1 minuut

De Waddenzee staat op de werelderfgoedlijst en is uniek voor Europa. Het aantasten van zo’n kwetsbaar en beschermd natuurgebied als de Waddenzee kan alleen, wanneer er een groot maatschappelijk belang mee gediend is. Uit het onderzoek van de StAB blijkt dat de centrales niet nodig zijn, laat staan dat daarmee een groot maatschappelijk belang wordt gediend. Verder zijn de centrales schadelijker voor de natuur dan Nuon en Essent doen voorkomen. Onder andere de kwetsbare duinen in het gebied komen door de uitstoot van de centrales verder onder druk te staan. Mocht de Raad van State de conclusies van de StAB overnemen, dan zullen de vergunningen geen stand houden en mogen de kolencentrales niet in gebruik genomen worden.

De rechtzaak tegen de natuurbeschermingswetvergunning van Nuon en Essent is aangespannen door Greenpeace, de Waddenvereniging, de Natuur- en Milieufederatie Groningen, Natuurmonumenten, Stichting Natuur & Milieu en het Duitse waddeneiland Borkum.

Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace: “TenneT voorspelde eerder dat energiebedrijven in 2016 al twee keer zoveel stroom produceren als nodig is. De StAB bevestigt nu dat niet duidelijk is wat het belang van deze centrales is voor Nederland. Het is verbazingwekkend dat Nuon en Essent desondanks nog altijd doorgaan met de bouw van deze vervuilende centrales.”