Innovatie

Nieuwe huisvesting voor Iederz gebruikt niet alleen energie, maar levert extra op

Het maatschappelijk leer- en werkbedrijf Iederz uit Groningen krijgt innovatieve nieuwe huisvesting. Het Groningse bureau De Unie Architecten heeft een gebouw ontworpen aan Uppsalaweg dat toekomstbestendig en circulair is, en bovendien energieleverend.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe huisvesting voor Iederz gebruikt niet alleen energie, maar levert extra op
Nieuwe huisvesting voor Iederz gebruikt niet alleen energie, maar levert extra op

BAM Bouw en Techniek regio noord won in combinatie met De Unie Architecten en Donker Groen de aanbesteding voor realisatie van het nieuwe gebouw. De nieuw huisvesting wordt helemaal toegespitst op de doelgroepen: veel groen, veel daglicht en je kunt er niet verdwalen.

Je weet precies waar je zijn moet

Doel van de nieuwe huisvesting van iederz is een werk- en leeromgeving bieden voor uiteenlopende doelgroepen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gebouw is dan ook helemaal ontworpen voor de gebruiker: productiehallen, magazijn, bedrijfsrestaurant, kantoren en ruimtes voor logistieke en technische dienst zijn zo georganiseerd dat je precies weet waar je bent en waar je zijn moet. Door het situeren van de entree aan de doorgaande route en het slim organiseren van de verschillende ruimtes ontstaat er voor de gebruikers één eenvoudige, veilige route van bushalte tot werkplek en terug.

Groen, circulair en energieleverend

De nieuwe huisvesting van iederz wordt gasloos, energieleverend en geheel opgetrokken uit duurzame, circulaire en gerecyclede materialen. Het gebouw is tot in detail remontabel en aanpasbaar op nieuwe doelgroepen en werksoorten. Ook voegt de nieuwbouw geen druk toe aan de hittestress-uitdaging van de stad Groningen: de buitenruimtes zijn groen, parkeerruimte krijgt extra groen en is waterdoorlatend en de daken van het gebouw en de fietsenberging zijn voorzien van mos en bufferen hemelwater. Daarmee wordt het gebouw een toekomstbestendige aanwinst, voor zowel de gebruikers als voor de stad.

De nieuwbouw wordt medio 2023 in gebruik genomen.