Innovatie

Nieuwe kweekvijver voor IT talent ontwikkeld door IT Academy Noord-Nederland: ‘Make IT Work’

Softwarebedrijven in Groningen en omstreken zitten soms met hun handen in het jaar: hoe krijg ik mijn vacatures vervuld? De IT Academy Noord-Nederland lijkt daarop het antwoord te hebben gevonden, met het programma ‘Make IT Work’. Tijdens dat programma worden hoger opgeleiden, die elders aan het werk zijn of op zoek zijn naar werk, in korte tijd omgeschoold. Wel zoekt de IT Academy bedrijven die deze omscholings-cursisten na een cursus van vijf maanden praktijkervaring willen laten opdoen.


Leestijd: 3 minuten

Nieuwe kweekvijver voor IT talent ontwikkeld door IT Academy Noord-Nederland: ‘Make IT Work’
Nieuwe kweekvijver voor IT talent ontwikkeld door IT Academy Noord-Nederland: ‘Make IT Work’

Het programma Make IT Work is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de IT Academy Noord-Nederland, en de organisatie Samenwerking Noord ( een vereniging van organisaties met grote IT-afdelingen, en van IT bedrijven).

Volgens de IT Academy en Samenwerking Noord zou het programma ‘Make IT Work’ een ei van Columbus kunnen zijn om de arbeidsmarkt te versterken met nieuw IT talent. Het enige dat nog nodig is zijn meer bedrijven in Noord-Nederland die creatief kunnen denken, en waar ze het lef hebben om aan dit bij sommigen nog onbekende project mee te werken.

Robin van den Berg van de IT Academy (rechts) en Fred Hassert van Samenwerking Noord.
Robin van den Berg van de IT Academy (rechts) en Fred Hassert van Samenwerking Noord.

Dat betogen Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord, en Robin van den Berg, directeur IT Academy Noord-Nederland.

Volgens het tweetal is er vorig jaar een opmerkelijk project uit de startblokken gegaan om krapte op de IT arbeidsmarkt in het Noorden terug te dringen: ‘Make IT Work’. Dit project wordt in Noord-Nederland uitgevoerd door de IT Academy Noord-Nederland, en richt zich op het omscholen van hoger opgeleiden vanuit andere sectoren tot IT-ers. Deze mensen krijgen eerst een assessment, en wanneer ze die hebben gehaald krijgen ze een intensieve opleiding van vijf maanden. Daarna krijgen ze zes maanden lang praktische ervaring bij noordelijke bedrijven of instellingen.

‘Dit is echt een veelbelovende manier om wat te doen aan het tekort aan IT-ers in het Noorden! Tot nu toe is het zo dat alle bedrijven die op zoek zijn naar IT-ers, in dezelfde vijver zitten te vissen. Die vijver wordt af en toe wat aangevuld met afgestudeerde IT-ers, maar dat schiet niet erg op. Integendeel: soms nemen bedrijven elkaars medewerkers over, en dat komt dan doodgewoon neer op het rondpompen van IT-professionals bij organisaties’, vertelt Robin van den Berg.

Het project Make IT Work kan daar soelaas bieden. ‘Er zijn hoger opgeleiden die graag een andere richting op willen dan waarvoor ze zijn geschoold. Alle kandidaten hebben de juiste motivatie en beschikken over de juiste competenties om aan de slag te gaan in de IT.Welnu: aan onze IT-Academy is een programma samengesteld om hen in vijf maanden alle basisvaardigheden bij te brengen. Dat heeft nu al tientallen nieuwe IT professionals opgeleverd’.

Volgens Fred Hassert zoeken de meeste bedrijven tot nu toe mediors en seniors. ‘Dat zijn in feite de mensen die worden “rondgepompt”. Maar als sector hebben we nu juist behoefte aan nieuw jong talent: we hebben juniors nodig. Welnu: die kunnen we bieden via Make IT Work. Alleen: we hebben dan nog wel nieuwe bedrijven nodig, die hen na afloop van hun eerste vijf maanden dankzij een arbeidsovereenkomst voor een periode van zes maanden werkervaring willen laten opdoen’.

Volgens Fred Hassert is er wel enig lef voor nodig om even van de gebaande paden af te gaan, en niet te kiezen voor een medior of senior, maar in plaats daarvan voor een junior.

‘Gelukkig zijn er in het Noorden bedrijven die daar voor open staan, en daardoor hebben al twintig afgestudeerden werk gevonden,  bij bedrijven als TKP, Dictu, CGI, RDW, CJIB en Probo’.

Daarom roepen Fred Hassert en Robin van den Berg noordelijke bedrijven op om zich aan te melden. ‘Investeer nú in het talent van morgen. Je zult je nieuwe medewerkers dus eerst nog een half jaar werkervaring moeten bieden. Maar wanneer bedrijven in staat zijn om die periode te overzien – en wat is een half jaar nu helemaal – dan weten ze zich verzekerd van nieuw, gedreven IT talent, voorzien van de nieuwste kennis en scholing door IT Academy Noord-Nederland’, aldus Fred Hassert en Robin van den Berg.

Op 25 februari vindt er een werkgeversmarkt plaats. Voor meer informatie, klik hier.