Innovatie

Nieuwe opleidingen IT Academy volledig online gestart

IT Academy Noord-Nederland biedt haar nieuwe trajecten nu volledig aan via Live Online Learning.


Leestijd: 3 minuten

Groningers met bijstandsuitkering mogen bijverdienen met parttime werk
Groningers met bijstandsuitkering mogen bijverdienen met parttime werk

Zo is het Traineeship Java Development voor twaalf young professionals van YER volledig digitaal gestart. Tijdens dit traineeship wordt gewerkt met moderne online tooling en worden cursisten optimaal voorbereid op een toekomst als Java Developer. Daarnaast is afgelopen maandag het derde cohort Software Engineering van het omscholingstraject Make IT Work in Noord-Nederland virtueel van start gegaan. Voor Make IT Work is dit het eerste landelijke cohort dat vanaf de start via een online platform wordt aangeboden.

Sinds de maatregelen die zijn getroffen door de overheid en de Vereniging Hogescholen verzorgt de IT Academy tot nader order geen fysiek onderwijs meer. Vanaf dat moment werden lopende trajecten zoveel mogelijk online aangeboden. De ervaringen die zijn opgedaan bij onder andere de opleiding Data Science en de leergang Programmeren zijn meegenomen in het online opzetten van het traineeship Java Development en het omscholingstraject Make IT Work. Het volledig online aanbieden van deze trajecten vraagt veel van docenten, cursisten en betrokken organisaties. Er is een beroep gedaan op hun creativiteit, aanpassingsvermogen en flexibiliteit. De IT Academy is dan ook trots op de omslag die alle betrokken partijen hebben gemaakt.

De young professionals van YER worden sinds 1 april door de IT Academy opgeleid tot Java Developer. In een virtueel klaslokaal werken de trainees met moderne online tooling. Naast video-, audio- en chatconversatie is het mogelijk om bestanden en het scherm te delen. De instructies van de docent worden opgenomen, zodat de trainees het op ieder gewenst moment kunnen terugkijken. Zo wordt er geprobeerd om het voor iedere thuissituatie werkbaar te maken. Daarnaast is het voor de trainees mogelijk om in parallelgroepen uit elkaar te gaan en kan een sessie worden gebuikt als virtuele studieruimte.

De eerste reacties vanuit YER en de docent zijn erg positief. Het traineeship via Live Online Learning wordt gezien als goed alternatief voor klassikale trainingen. “Het werkt effectief, vragen worden direct beantwoord inclusief goede constructieve uitleg en toelichting van de trainer”, aldus YER. Het is mooi om te zien dat een organisatie als YER ondanks de maatregelen die zijn getroffen, blijft ondernemen. Volgens de docent gaat het boven verwachting. De cursisten steunen elkaar waar nodig en houden een online portfolio bij. Er wordt structuur tijdens de lessen ingebracht met behulp van creatieve werkvormen. Zo wordt bijvoorbeeld iedere dag afgesloten met een quiz. Vaste evaluatiemomenten moeten ervoor gaan zorgen dat het online onderwijs continu doorontwikkeld kan worden.

Afgelopen maandag 6 april is het derde cohort Software Engineering van het omscholingstraject Make IT Work in Noord-Nederland gestart. Het gaat om het eerste cohort van Make IT Work (landelijk) dat vanaf de start volledig online wordt aangeboden. Waar de IT Academy normaal gesproken fysiek aanwezig is voor een introductie, ontvingen de negen cursisten een digitaal warm welkom via de tool Blackboard Collaborate. De start werd gevolgd door een virtueel kennismakingsspel onder begeleiding van de Softskill-coach van dit traject.

De cursisten van dit cohort vinden het spannend, zijn nieuwsgierig en zijn benieuwd hoe alles wordt ingeregeld. Naslagwerken voor het opleidingstraject hebben zij vooraf ontvangen op hun thuisadres. Alle cursisten staan er positief in en zijn blij dat ze kunnen beginnen. Een bijkomend voordeel is dat de deelnemers, afkomstig uit de drie noordelijke provincies, geen reistijd hebben naar de opleidingslocatie. Door nu te starten lopen zij geen studievertraging op en kunnen ze na vijf maanden fulltime (digitaal) onderwijs aan de slag bij de aangesloten werkgevers met wie zij voorafgaand aan de opleiding een match hebben gemaakt. De complimenten gaan dan ook uit naar alle cursisten en werkgevers voor hun vertrouwen en commitment aan het omscholingstraject Make IT Work.

Over een aantal weken worden de ervaringen gedeeld over de eerste weken digitaal onderwijs.

Meer over de IT Academy Noord-Nederland