Innovatie

Nieuwe therapie voor ouderen met een persoonlijkheidsstoornis

Zestigplussers met een persoonlijkheidsstoornis, zoals narcisme of borderline, hadden nog geen goede therapie. Die is er nu wél, door onderzoek van wetenschappers in het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het UMCG. Het gaat om een combinatietherapie: schematherapie, samen met therapie in een gymzaal, en dit alles in de vorm van groepssessies.


Leestijd: 1 minuut

Het UCP biedt de combinatietherapie nu aan, om zestigplussers te helpen met hun persoonlijkheidsstoornis.

“Een persoonlijkheidsstoornis komt soms pas op latere leeftijd naar boven”, zegt hoofdonderzoeker en GZ-psycholoog Martine Spruit-Veenstra. “Dat kan komen door een grote levensverandering, zoals een pensioen of het verlies van een partner. Die persoonlijkheidsstoornis was vóór de grote verandering niet zichtbaar, doordat de situatie van de patiënt dit als het ware onderdrukte.”

Combinatietherapie helpt

De wetenschappers kwamen erachter dat de combinatietherapie beter helpt dan de huidige zorg: gesprekken met psychologen. Uit eerder onderzoek bleek al dat schematherapie de geestelijke gezondheid van mensen jonger dan 60 jaar verbetert. Tijdens het onderzoek zag Spruit-Veenstra dat de deelnemers na de combinatietherapie minder psychische klachten hadden.