Innovatie

Nieuwe centrum voor tal van buitenporten bij Kardinge: “Momentum”

Buitensporten zijn zeer populair geworden de afgelopen periode. Hardlopen, trailrunning, high intensity interval training (hiit) of bootcamp trekken duizenden beoefenaren. Twee Groningse ondernemers hebben het initiatief genomen voor de realisatie van een nieuwe sportaccommodatie bij Kardinge – "Momentum" – dat zich niet alleen richt op deze buitenporten maar dat ook nog andere nieuwe activiteiten in de buitenlucht wil organiseren, zoals “outdoor cooking”.


Leestijd: 2 minuten

Nieuwe centrum voor tal van buitenporten bij Kardinge: “Momentum”
Nieuwe centrum voor tal van buitenporten bij Kardinge: “Momentum”

Sportliefhebbers in Groningen kunnen straks tal van bekende en minder bekende buitensporten beoefenen dankzij een nieuwe voorziening bij Kardinge. Langlaufen op wielen, outdoor-cooking met kinderen, kajakken op het Zilvermeer, trailrunning door de natuur, de biatlon, schieten of bijlwerpen: tal van sporten kunnen vanaf dit najaar beoefend worden vanuit een nieuw centrum.

“Momentum” is de naam van deze nieuwe sportaccommodatie, een initiatief van twee Groningse ondernemers Jan Douma van Steenbok Sport, en Henk van Meekeren, vastgoedondernemer en ontwikkelaar. Samen hebben ze het initiatief genomen tot de bouw van Momentum, dat deze maand van start is gegaan en dat naar verwachting in oktober klaar is.

Jan Douma was eerder al de initiatiefnemer van Steenbok Sport en een opleiding sportmassage in het Loopsportcentrum Noord aan de Regattaweg, aan de voet van de Abel Tasmantoren. In dit centrum kan men terecht voor alles op het gebied van wandelen en (trail-)running. Hij bedacht dat er in Groningen behoefte is aan het faciliteren van meer, en voor velen nog onbekende buitensporten. En zo kwam hij op het idee om dit samen te ontwikkelen op de laatste kavel van Kardinge die nog vrijgegeven kon worden.

“Ik had al ver voor de coronacrisis het idee dat steeds meer mensen naar buiten willen, en die behoefte is alleen maar groter geworden. Daarom bedachten we dat het geweldig zou zijn wanneer we bij Kardinge een voorziening zouden kunnen maken van waaruit je al die buitensporten kunt organiseren. En dat heeft uiteindelijk geleid tot de bouw van “Momentum”’, vertelt Douma.

De naam Momentum verwijst er naar dat het goed is om niet te veel in het verleden of de toekomst te leven, maar ook om van het nu, van het moment, te genieten. Van Meekeren is de eigenaar van het gebouw Momentum, en Jan Douma zorgt voor de exploitatie, in samenwerking met tal van andere partijen in Groningen. Zijn huidige bedrijf Steenbok Sport blijft gewoon gevestigd in het Loopcentrum aan de Regattaweg, en krijgt meer het karakter van een Experience Centre. ‘Momentum’ wordt dan het Steenbok Sport Outdoor Activity Centre. In het nieuwe sportcentrum bevinden zich straks kleedruimtes en douches voor sporters, een gezellige kantine, instructielokalen en een uniek concept Sences: rowing, spinnig en high intensity interval training (hiit).

“We willen er echt iets unieks van maken voor Groningen”, vertellen Van Meekeren en Douma. ‘We willen de wandelsport stimuleren in samenwerking met Natuurmonumenten, en het kajakken of subboarden op het Zilvermeer. Of wat dacht je er van om samen met kinderen te leren hoe je “outdoor-cooking” onder de knie krijgt, en hoe je een vuurtje kunt maken. Het gaat dus beslist niet alleen om prestatie-sporten, je kunt buiten nog zóveel meer doen!”.

Jan Douma
Jan Douma
https://www.youtube.com/watch?v=ldjFNAR5wAY
De start van de bouw van Momentum