Innovatie

Onderzoek: minder vaak onterecht antidepressiva voorgeschreven dan gedacht


Leestijd: 1 minuut

,,In Nederland slikken 800.000 mensen antidepressiva. Dat is inderdaad meer dan je zou verwachten met het aantal depressieven in Nederland”, zei Piek donderdag. ,,Maar ook mensen met
angststoornissen slikken antidepressiva en zijn daarbij gebaat.”

Uit het onderzoek van Piek blijkt dat 95 procent van de mensen die antidepressiva voorgeschreven krijgen door hun huisarts, daar baat bij hebben. De resterende vijf procent is onder te verdelen in twee groepen: een die de pillen te lang slikt en een die de pillen geheel onterecht slikt. Die laatste groep bestaat maar uit 2,5 procent van de mensen die door hun huisarts antidepressiva voorgeschreven krijgen.

,,Dat mensen de pillen te lang slikken, is niet gek. Als de depressieve klachten weg zijn, moet de patiënt toch nog even de pillen blijven slikken om te voorkomen dat de klachten terugkomen. Veel mensen gaan hier iets te lang mee door”, aldus Piek.

Ze pleit voor onderzoek waarbij wordt gekeken naar de kans op terugvallen in de toekomst. ,,Als goed gekeken wordt naar het individuele risico op terugval, kan specifieker worden voorgeschreven hoe lang iemand antidepressiva door moet blijven slikken. Dan wordt het aantal mensen dat de pillen onterecht slikt, vanzelf kleiner”, aldus Piek.