Innovatie

Onderzoek UMCG Groningen naar mensen met problemen met opstarten en motivatie

Geen zin om aan een nieuwe dag of taak te beginnen? Valt er werk te doen, maar ontbreekt de motivatie om eraan te beginnen of om iets af te maken? In het UMCG in Groningen is een onderzoek gestart naar de vraag hoe het komt dat mensen soms ernstige moeite hebben met opstarten, taken afmaken of weinig motivatie ervaren. Het UMCG is op zoek naar mensen die mee willen werken aan het onderzoek.


Leestijd: 1 minuut

Dit onderzoek naar gedragsmotivatie richt zich op mensen die moeite hebben met opstarten, taken afmaken of weinig motivatie ervaren. De onderzoekers richten zich specifiek op bewoners in Groningen, Friesland en Drenthe.

Achtergrond

Iedereen heeft wel eens moeite om dagelijkse activiteiten te ondernemen. Er is sprake van weinig energie, weinig zin, waardoor er niet veel wordt gedaan. Dit zorgt daarna vaak voor een gevoel van ontevredenheid en minder plezier. In dit onderzoek wordt gekeken hoe een training waarin geleerd wordt om activiteiten in te plannen, kan helpen actiever te worden en meer tevredenheid te ervaren. Dit wordt ook wel ‘gedragsactivatietraining’ genoemd.

De basis hiervan is dat wanneer acties ondernomen worden, er vanzelf meer motivatie is om ze uit te voeren. Dus in plaats van te wachten tot de motivatie er is, wordt er gestart met de activiteiten.

Specifiek aan dit onderzoek is dat de onderzoekers kijken naar de invloed van de training gedurende de dag, hoe het van invloed is op de motivatie voor activiteiten en of het ook lukt. “We ‘zoomen’ als het ware in, door niet te kijken naar hoe een hele dag was, maar door te kijken hoe het ging op meerdere momenten van de dag. We kunnen hieruit leren hoe mensen het makkelijkst meer ondernemen wanneer ze dat zouden willen en hoe we dat het beste kunnen onderzoeken”, aldus de onderzoekers.

Doel

Het doel van het onderzoek is het ontwikkelen van een nieuwe aanpak om alledaagse activiteiten te stimuleren bij mensen die ernstige motivationele problemen hebben. Ernstige motivationele problemen komen veel voor bij psychiatrische stoornissen, zoals depressie en psychose.

Wie eraan meedoet is in totaal ongeveer twee weken bij het onderzoek betrokken. Het onderzoek heeft plaats bij de afdeling Cognitive Neuroscience Center Groningen een de Antonius Deusinglaan in Groningen.

Meer informatie op deze website: Gagoedstudie.