Het is de eerste keer dat gekeken is naar de effecten van drie zintuigen –proeven, ruiken en zien- tegelijk op smaakervaringen. Volgens Van Beilen laten de uitkomsten van dit onderzoek zien dat het gebruik van afbeeldingen bij ons voedsel kan bijdragen aan een gezondere levensstijl en de preventie van overgewicht en diabetes. Zij publiceert vandaag over haar onderzoek in het wetenschappelijke magazine PLoS One.
Innovatie
Onderzoek UMCG: Zoete plaatjes maken eten zoeter
Als iemand een plaatje ziet van iets zoets, terwijl hij voedsel eet met een zoete smaak en geur, zorgt dit ervoor dat het voedsel nog zoeter smaakt. Dit betekent dat een zoet voedingsproduct door het toevoegen van illustraties een grotere zoetbeleving geeft, terwijl het minder suikers bevat. Dit blijkt uit een studie van hersenonderzoeker Marije van Beilen van het Universitair Medisch Centrum Groningen, die zij in samenwerking met TI Food and Nutrition uitvoerde.
Leestijd: < 1 minuut