Innovatie

Onderzoeker Rijkuniversiteit op zoek naar duurzame verf

Bijna alles om je heen is geverfd of heeft een coating, maar dit is lang niet altijd duurzaam. Hanneke Siebe, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, zoekt naar een oplossing voor dit probleem en werkt aan een volledig duurzame verf, op basis van arabische gom.


Leestijd: 1 minuut

Onderzoeker Rijkuniversiteit op zoek naar duurzame verf
Onderzoeker Rijkuniversiteit op zoek naar duurzame verf

Dat meldt Rijksuniversiteit Groningen. Muren, tafels, vloeren of de glazen van je bril. Als je om je heen kijkt, zie je hoogstwaarschijnlijk iets dat voorzien is van een laagje verf of een coating. Zo’n laagje zorgt voor bescherming en verlengt de levensduur van producten.

Vaak gebruiken we een verf op waterbasis, omdat die snel droogt, minder sterk ruikt en water een oplosmiddel is dat niet schadelijk is voor je gezondheid. Nadeel is dat deze verf ingrediënten bevat die gewonnen worden uit fossiele olie.

“In mijn project maak ik een nieuw soort verf op waterbasis, met plantaardige grondstoffen”, schrijft Siebe over haar onderzoek. “We gebruiken arabische gom als bindmiddel. Arabische gom wordt gewonnen uit twee soorten acaciabomen en is een hernieuwbare grondstof die erg goed oplost in water. Het is veilig om te gebruiken en is zelfs eetbaar: het wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie als ingrediënt in kauwgom, drop en ijs”.

Foto: Rijksuniversiteit Groningen