Innovatie

Open Diagnostics Ecosystem zet Noord-Nederland op de kaart als dé plek voor innovatieve diagnostiek

Het project Open Diagnostics Ecosystem (ODE) loopt ten einde: een project om regio Noord-Nederland op de kaart te zetten als wereldwijde speler op het gebied van (medische) innovatieve diagnostische producten. De initiatiefnemers kijken terug op een mooi project.


Leestijd: 1 minuut

Innovatieve diagnostiek gaat over het innoveren van medische diagnoses Hierbij kan je denken aan het inzetten van artificial intelligence (AI).

ODE werd in het voorjaar van 2020 opgezet met een duidelijk doel: de positie van Noord-Nederland als wereldwijde speler op het gebied van (medische) diagnostica uitbouwen en vermarkten. Zo wilden de initiatiefnemers vooraanstaande spelers in de diagnostiek verleiden om zich in de regio te vestigen.

Hoewel dat specifieke doel niet behaald is, is een groot aantal startups uit het Verenigd Koninkrijk naar Groningen gekomen om samenwerking aan te gaan en te leren. Daarnaast hebben acht bedrijven een leertraject doorlopen bij ODE, waarmee zij hun innovaties een boost hebben kunnen geven.

“De resultaten van deze bedrijven spreken voor zich”, zegt initiatiefnemer Ton Vries. “Door het netwerk en de inhoudelijke en financiële ondersteuning zijn er fantastische resultaten behaald in de diagnostica. Daar zijn we buitengewoon trots op.”

De startups die een leertraject hebben doorlopen zijn Reyedar, Protyon, Neolook Solutions, Sabiad, SG Papertronics, Detact Diagnostics, Tagworks Pharmaceuticals en CC Diagnostics. Voorbeelden van innovaties waar zij mee bezig zijn, zijn onder andere het vroeg detecteren van een infectie of het inzetten van AI om afwijkingen bij vroeggeboren baby’s te kunnen detecteren.

ODE komt deze maand ten einde. Peter Ketelaar, directeur van ODE, benadrukt dat de ervaringen van ODE naar meer smaken: “We zijn trots op de internationale impact die gerealiseerd is. Daarom kijken we momenteel naar de kansen van een vervolg op dit ecosysteem. Vanuit het bedrijfsleven krijgen we hier ook vraag naar en we bekijken dan ook serieus de opties voor een vervolg op ODE, in de vorm van een Life Sciences & Health Portal, niet alleen voor diagnostica, maar voor de hele sector.”