Een Green Team binnen een ziekenhuis bestaat uit een aantal zorgmedewerkers dat bezig is om een bepaald thema of specialisme te verduurzamen. Dit gebeurt zowel op projectbasis als op structurele basis. De ‘Groene OK’ houdt zich bezig met verduurzaming van de operatiekamers, bijvoorbeeld door afvalvermindering. Daar worden vanwege de strenge hygiëne-eisen immers veel wegwerpartikelen gebruikt. “Soms gaat het per patiënt wel om zes vuilniszakken vol”, vertelt anesthesiemedewerker Pieter Doldersum. “We zijn bezig met het scheiden van afval zoals medicijnen, kunststof, papier en karton en plastic, zodat alles wat te recyclen is hergebruikt kan worden.”
Zo zamelde de Groene OK samen met andere afdelingen in het ziekenhuis en externe partijen de buitenverpakkingen van steriele instrumentensets apart in. “Die verpakkingen zijn volledig te recyclen omdat ze gemaakt zijn van honderd procent kunststof. Het wordt verbrand en verwerkt tot granulaat, wat uiteindelijk weer de basisgrondstof is”, vertelt Doldersum.
De Groene OK verzamelt het afval, levert het in via Logistiek en die afdeling zorgt er op zijn beurt voor dat het bij de afvalverwerker komt met dezelfde vrachtwagens die de steriele artikelen aan de OK leveren. “De vrachtwagens rijden niet meer leeg terug, zoals voorheen. Dat is ook winst. Onze afvalverwerker richt een hub in waar ze ons afval inzamelen. Ze hoeven minder te rijden en verzamelen daar ook van andere Noordelijke ziekenhuizen dit specifieke afvalmateriaal. Ook weer winst”, aldus Doldersum.
Innovatie
Operatiekamers Martini Ziekenhuis worden groener
Het Martini Ziekenhuis in Groningen zet stappen om te verduurzamen door de inzet van Green Teams op de operatiekamers (OK). Dat doet het ziekenhuis naar aanleiding van de Green Deal Duurzame Zorg 2.0, waar het Martini Ziekenhuis zich aan gecommitteerd heeft. Zo’n zeven procent van de landelijke CO2-uitstoot in Nederland afkomstig is uit de zorgsector.
Leestijd: 1 minuut