Innovatie

Opinie: “Diftar is eerlijkste systeem voor berekening afvallasten in Groningen, met meeste impact op het milieu”

‘Het is veel eerlijker, en beter voor het milieu om niet iedereen even veel te laten betalen voor de afvalinzameling. Beter is het om mensen te belonen die hun best doen om afval te scheiden: dat is goed voor het milieu. Daarom is “Diftar” het beste systeem voor de berekening van afvallasten in Groningen. In Haren doen ze dat ook al, dus dan kan dat ook in Groningen en Ten Boer ’. Dit althans is de mening van de fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Groningen. In onderstaande opiniebijdrage legt Martijn van der Glas, raadslid GroenLinks gemeente Groningen, uit waarom in zijn ogen “Diftar” het verstandigste systeem is.


Leestijd: 2 minuten

Opinie: “Diftar is eerlijkste systeem voor berekening afvallasten in Groningen, met meeste impact op het milieu”
Opinie: “Diftar is eerlijkste systeem voor berekening afvallasten in Groningen, met meeste impact op het milieu”

“Binnenkort neemt de gemeente Groningen een besluit over het afvalbeleid. Dat moet ook, want voor de herindeling kende de gemeente Haren een systeem op basis van aanbod van het afval en de voormalige gemeenten Groningen en Ten Boer op basis van hetzelfde tarief op basis van grootte van het huishouden. Verschillende systemen mogen volgens de wet niet. In Haren was 20 jaar geleden weerstand bij bewoners toen Diftar ingevoerd werd. Nu omarmen de inwoners dit systeem. Dat was de reden waarom in het bestuursakkoord staat dat Haren het systeem van Diftar houdt. GroenLinks hecht erg aan deze afspraak.

Laten we beginnen met het openen van de vuilniszak of de minicontainer. Vies klusje, maar  wat zien we dan? Al onze inspanningen getroost zit er nog veel prima herbruikbaar materiaal in:  textiel, papier en glas. Jaarlijks verbrandt de gemeente Groningen vijfmiljoen euro aan prima herbruikbare grondstoffen. Onwil? Nee dat denk ik niet. Misschien wat minder alert. Maar een beetje onoplettendheid maakt niet uit want de afvalstoffenheffing blijft even hoog. De oude gemeente Groningen en Ten Boer hebben een vast tarief per huishouden. Ongeacht hoeveel je weggooit.

Wat als je goede gedrag nu wordt beloond? Als je beter scheidt, alle textiel, papier en glas apart wegbrengt in plaats van in de vuilniszak of de kliko gooit.  En voor dat beter scheiden wordt beloond met een lager tarief. Op basis van  ervaringen in andere dorpen en steden schat de gemeente dat het scheiden dan beter gaat: 74% van het afval wordt dan gescheiden aangeboden. Nu is dat maar 59%. Haren zit ook al jaren op 70%. We zouden dan nog maar  89 kg. restafval weggooien. Nu is dat  146 kg. per persoon. We gooien nu niet alleen waardevol materiaal weg, het kost de gemeente ook klauwen met geld. Verbranden kost geld. En het Rijk belast gemeenten voor de hoeveelheid restafval. Juist om te stimuleren dat we minder weggooien.

Is het oneerlijk om mensen te belonen voor hun goede gedrag? Ik denk het niet. Natuurlijk loont het om straks je vuilniszak in dit systeem in de sloot te gooien. Maar moet ons beleid worden afgestemd op kwaadwillende inwoners? Beter kunnen we daar strak op handhaven. Ervaringen leren ook dat zulke dumpingen na korte tijd ook weer afnemen.

Kortom: Diftar is een eerlijk systeem en een systeem dat werkelijk impact op het milieu heeft. Maar bovenal moeten we af van het idee dat afval een probleem is. Afval is een grondstof. We willen een circulaire economie waarin afval opnieuw gebruikt kan worden. En daar moeten we alle zeilen voor bijzetten. Dat betekent wat mij betreft harde afspraken met de verpakkingsindustrie en introductie van statiegeld op blikjes en plastic flesjes. Maar ook een beloningssysteem voor mensen die goed scheiden. Dat kunnen we zelf bijdragen."

Martijn van der Glas

Raadslid GroenLinks gemeente Groningen