Innovatie

Opinie: "Diftar is overbodig: afval scheiden kan anders en eerlijker"

"Diftar is helemaal niet nodig. Machines kunnen nu al heel goed huisvuil scheiden en die technieken worden met de dag beter. Ook met extra afvalbakken, goede voorlichting en vertrouwen in Groningers komen we een heel eind. Denk hierbij aan het succes van de glasbak: 90 procent onze inwoners gooit het glas vrijwillig in de glasbak. En zorg ervoor dat producenten minder verpakkingen maken." Dat is althans de mening van PvdA-raadslid Jan Pieter Loopstra in een opinie over Diftar.


Leestijd: 3 minuten

Opinie: "Diftar is overbodig: afval scheiden kan anders en eerlijker"
Opinie: "Diftar is overbodig: afval scheiden kan anders en eerlijker"

PvdA: "De gemeente Groningen wil huisvuil beter scheiden en hergebruiken. Zo houden we Groningen schoon en leefbaar voor volgende generaties, zo is de gedachte. Prachtig toch? Niemand zal het hiermee oneens zijn. Juist de PvdA is voor een schone toekomst voor onze kinderen. De vraag is alleen: hoe doe je dat? En hoe voorkom je negatieve neveneffecten voor vooral minima en ouderen?

Een aantal partijen willen al jaren Diftar invoeren. In 2017 nog stemde de PvdA en op het nippertje een raadsmeerderheid tegen. Deze maand staat Diftar weer op de agenda. Opnieuw moeten we stemmen. En opnieuw wordt het spannend. Niemand lijkt meer echt gelukkig te zijn met Diftar, want de negatieve gevolgen voor Groningers klinken steeds harder door. Maar is dat genoeg om het tij te keren?

Veel nadelen
Veruit de meeste Groningers wonen in kleine huizen, flats en appartementen. Stel je dat eens voor: meerdere kliko’s in je stadtuintje, of verschillende afvalbakken op je balkon. Dat moet je niet willen, zeker niet als er goede alternatieven zijn. 

Ook ouderen zijn de pineut. Een volle vuilniszak is zwaar, dus brengen zij hun zak halfvol in de container. Dat is duur, want Diftar rekent af per storting. Dan moeten vrijwilligers die zware zakken maar sjouwen, zeggen Diftar-voorstanders. Maar zo maak je ouderen minder zelfredzaam.

Diftar leidt ook nog eens tot vieze wijken. Om kosten te vermijden zullen sommige mensen afval naast de container of elders in Stad dumpen. Uit Enschede weten we wat voor bende dat oplevert. Niet alleen in de aanloopfase, zoals Diftar-voorstanders steeds beweren, maar blijvend.

Diftar zou volgens de voorstanders leiden tot minder huisvuil, omdat mensen bewuster met afval omgaan. Maar hoe is dat effect eigenlijk? Wat kunnen mensen daar zelf aan doen? De boter zit nu eenmaal in een kuipje en de keuze voor een tandenborstel laat je niet afhangen van de verpakking. Wij vinden dat producenten aangepakt moeten worden. Zij moeten nu eindelijk eens stoppen met overbodige plastic verpakkingen!

Betere alternatieven
Gelukkig zijn er voor Diftar goede alternatieven, bij voor- en nascheiden. Als je toch aan huis wilt blijven scheiden, kijk dan eens naar het succes van de glasbak. 9 van de 10 mensen brengt het glas vrijwillig naar de glasbak! Zou dat ook voor andere afvalstromen kunnen?

Verder kan betere voorlichting een groot verschil maken. Bijvoorbeeld op scholen. Plaats ook meer verschillende soorten afvalbakken in de wijken en haal weer maandelijks grofvuil op. Zo houden we onze wijken schoon.

Scheiden in de fabriek lijkt ook heel goed te werken. Volgens Raymond Gradus, economiehoogleraar aan de Vrije Universiteit, scheiden machines het huisvuil nu al beter dan mensen. En die technieken worden iedere dag beter. Niet voor niets wordt in Utrecht, Leiden en Den Haag het afval al op deze manier verwerkt. Een vergelijkbare stad als Groningen moet daar ook voor kiezen. Dan is Diftar overbodig.

Goed voor alle Groningers
Wij vinden dat de gemeenteraad voor deze alternatieven moet kiezen. Diftar moet geen doel op zich zijn. Het doel is huisvuil scheiden voor een schone, betere en eerlijke toekomst voor alle Groningers, zo vindt de PvdA. Over een paar dagen weten we of de meerderheid van de raad dit ook vindt."

Vorige week publiceerden we een opinie van GroenLinks-raadslid Martijn van der Glas. Zij zien wél wat in Diftar, want dat is het "eerlijkste systeem voor berekening afvallasten in Groningen, met meeste impact op het milieu". En dat is best bijzonder, want beide partijen zitten in de coalitie. Woensdag wordt er gestemd over het afvalsysteem.