In 2021 begon het project met 2 hectare vlas op 4 percelen in gemeente Noardeast Fryslân. In 2022 ging het om 6 hectare vlas en in 2023 werd dit uitgebreid naar 11 hectare. Nu wordt het oppervlakte uitgebreid naar 65 hectare naar de gemeente Waadhoeke, gemeente Het Hogeland en gemeente Oldambt.
Door de opkomst van goedkoop katoen en synthetisch textiel is de vlasindustrie vanaf de jaren zeventig verdwenen. Toch kan de teelt weer opnieuw opzetten volgens Wad van Waarde grote voordelen hebben: vlas is een grondverbeteraar, een natuurlijke manier om de biodiversiteit te verhogen, er is nauwelijks gewasbescherming nodig, het neemt CO2 op en legt dit langjarig vast in de plant.
Door de steeds groter wordende vraag naar natuurlijke en herbruikbare grondstoffen ziet Eileen Blackmore, initiatiefnemer van Wad van Waarde, veel kansen om het vlas weer terug te brengen. Het vlas wordt namelijk verwerkt tot linnen, het meest duurzame textiel. Hieruit kunnen producten zoals tassen, zakken, gordijnen, jassen en bootkussens worden gemaakt.
“Het is een grote kans voor de steeds groter wordende vraag en tegelijk is het goed voor de balans op het land”, zegt Blackmore. “We moeten het land verdelen voor het telen van voedsel, diervoeder, product en bouw, wonen en natuur. Het verbouwen van vlas past daar goed bij.”