Innovatie

Pilot met gezinsverzorger van start

Dit jaar gaat er in de stad Groningen een pilot met professionele gezinsverzorgers van start. Zij bieden op een praktische manier ondersteuning aan gezinnen met problemen.


Leestijd: 1 minuut

Pilot met gezinsverzorger van start
Pilot met gezinsverzorger van start

De inzet van gezinsverzorgers komt voort uit een eerder voorstel van de PvdA, GroenLinks, 100% Groningen en SP om gezinnen met problemen directe laagdrempelige steun te bieden. Het doel is om ouders zorg uit handen te nemen en daarmee zwaardere zorg te voorkomen.

De gezinsverzorger biedt vooral praktische hulp. “Gezinnen hebben vaak weinig aan nóg meer zware jeugdzorg. En veel meer aan praktische hulp bij de normale opvoedproblemen en het organiseren van het dagelijks leven”, aldus raadslid Marjet Woldhuis (100% Groningen).

Daarnaast kan de gezinsverzorger een belangrijke rol spelen in het vroeg signaleren van problemen zegt GroenLinks raadslid Femke Folkerts. “Op deze manier ben je er snel bij; de gezinsverzorger ondersteunt, stabiliseert en signaleert welke aanvullende ondersteuning er nodig is en houdt in de gaten dat dit allemaal op elkaar afgestemd wordt”.

De pilot wordt uitgevoerd samen met hulporganisatie WIJ. Eerder stelde het college voor om de pilot te draaien met vrijwilligers, maar dat zagen de meeste partijen niet zitten.