Innovatie

Pod­walk ​‘Op stap met Alet­ta’ langs plek­ken uit Gro­ning­se geschie­de­nis van gezondheid

In Groningen is de podwalk ‘Op stap met Aletta’ ontwikkeld: een wandelroute van zo’n 4 kilometer over de Groningse geschiedenis van gezondheid. De luisteraar komt langs verborgen gasthuizen en andere mooie locaties en leert stap voor stap over gezondheid en ziekte in de tijd van Aletta Jacobs en nu. De podwalk is ontwikkeld door Aletta Jacobs School of Public Health (AJSPH).


Leestijd: 2 minuten

‘Meer Gezonde Jaren voor iedereen’, dat is de missie waar de Aletta Jacobs School of Public Health samen met veel andere organisaties nu en in de toekomst voor gaat. Maar de podwalk laat zien dat er ook in het verleden al veel bijzondere Groningers waren die op hun eigen manier hebben willen bijdragen aan de gezondheid van Groningen.

Verhoogd gras door pestdoden

Wist je bijvoorbeeld dat de eerste wetenschappelijk bewezen 110-jarige een Groninger is? ‘Onze’ Geert Adriaans Boomgaard woonde maar liefst 35 jaar van zijn leven in het Jacob en Anna Gasthuis. Het verhaal van Boomgaard laat goed zien dat mensen vroeger óók heel oud werden, als je maar voorbij die kritieke kinderjaren was.

Of neem het verhaal over Het Nieuwe Kerkhof. Hier wordt de geschiedenis van de Pest in Groningen bijna tastbaar. Bijvoorbeeld door het lugubere idee dat het gras hier verhoogd is door alle begraven pestdoden. Ook vertelt deze plek het verhaal van de Pestoproer. Dat protest ontstond door de strenge regels rond isolatie van zieken/overledenen, en de menselijke behoefte aan sociaal contact en het bijstaan van hun naasten. Dat verhaal waarschuwde eigenlijk al voor te strenge maatregelen tijdens de coronacrisis.

Voor wie is de Podwalk?

De Podwalk is voor jong en oud. En is in het Nederlands en Engels beschikbaar. Je kunt het alleen wandelen, maar ook met een groep. Je hebt een koptelefoon op of oortjes in om de verhalen goed te kunnen horen en te beleven. En soms is het handig om de plattegrond toch een beetje bij de hand te hebben.

Totstandkoming

Rina Knoeff (Aletta Jacobs Professor Gezondheid & Geesteswetenschappen) en Madelief Albers (masterstudent geschiedenis en bedenker van de route) hebben jaren geleden een wandelroute gemaakt over de Groningse Geschiedenis van Gezondheid. Om deze interactief te maken is AJSPH de samenwerking met Elements Digital Agency aangegaan voor de technische kant van de totstandkoming van de Podwalk. Studenten van de opleiding Communication en Multi Media Design van de Hanzehogeschool hebben de visuals ontworpen en audio verzorgd. Het scenario is geschreven door Ruth Koops van ’t Jagt.

Wil jij Op stap met Aletta? Scan de QR-code, download de app en stap in de Groningse Geschiedenis van Gezondheid. Of kijk hier.