Innovatie

Primeur in provincie Groningen: complete woonwijk jaren 70 gaat over op waterstof

De inzet van waterstof bij het verwarmen van woningen begint de wind in de zeilen te krijgen. Niet alleen maakt Gasunie vandaag bekend miljarden te gaan investeren in het transport van waterstof door haar leidingen, ook start er in Wagenborgen een eerste grootschalige proef met het inzetten van waterstof. Enexis Groep en woonstichting Groninger Huis starten daarbij samen een project door een jarenzeventig woonwijk in Wagenborgen, gemeente Eemsdelta, aan te sluiten op een waterstofnetwerk.


Leestijd: 1 minuut

Primeur in provincie Groningen: complete woonwijk jaren 70 gaat over op waterstof
Primeur in provincie Groningen: complete woonwijk jaren 70 gaat over op waterstof

Van de 40 aangeschreven bewoners in deze wijk hebben bijna alle bewoners inmiddels toegezegd mee te willen doen aan dit project onder de naam WaterstofWijk Wagenborgen. Met dit project wordt aangetoond dat waterstof, naast restwarmte, groen gas en all-electric, één van de oplossingen voor aardgasvrij wonen is.

Het gebruik van waterstof voor het verwarmen van bestaande oudere woningen is een techniek die wereldwijd nog in de kinderschoenen staat. In opdracht van Groninger Huis isoleert Energiewacht voor aanvang van de aanleg van de waterstofleiding deze huizen tot energielabel niveau B.

De woningen worden verwarmd met een hybride warmtepomp van Intergas en deze worden onderhouden door Energiewacht. Deze hybride warmtepomp draait zoveel mogelijk op duurzaam opgewekte stroom en op koude momenten wordt waterstof gebruikt.

De woningen krijgen zonnepanelen en de bewoners gaan inductiekoken. Het project wordt daarnaast mogelijk gemaakt door een lokaal agrarisch bedrijf waar het waterstof wordt geproduceerd en opgeslagen. Met dit project doen de deelnemende partijen essentiële ervaringen op voor de energietransitie.

Uniek project

Het gaat in Wagenborgen om het eerste waterstof woonproject van Nederland in een jaren 70 woonwijk. ‘Met deze pilot in een oudere woonwijk doen we, samen met bewoners en de deelnemende partijen, ervaring op hoe we woningen met behulp van waterstof het beste kunnen verduurzamen waarbij we zoveel mogelijk gebruikmaken van de bestaande gasleidingen’ vertelt Sybe bij de Leij, innovatiemanager bij Enexis Groep.