Innovatie

Primeur: stad heeft voor het eerst wijkagent bedrijventerreinen

Groningen heeft sinds vorig jaar zomer voor het eerst een Wijkagent Bedrijventerreinen: Martin Eizinga. Hij werkt aan veilige bedrijventerreinen en is daarmee het eerste aanspreekpunt voor ondernemers.


Leestijd: 2 minuten

Foto | Jan Buwalda
Foto | Jan Buwalda

Onderstaand artikel verscheen eerder in de Groninger Ondernemers Courant.

Martin, vertel. Wat houdt je functie in?

“Het gaat om een nieuwe functie. Tot voor kort hadden wijkagenten soms toevallig een industriegebied in hun werkgebied, en dus contact met zowel bewoners als ondernemers. Ik ben er in principe alleen voor ondernemers en bedrijven. Al vallen ook de locaties van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) en het Noorderpoort onder mijn hoede. Voor al deze partijen ben ik dus het eerste aanspreekpunt in geval van problemen, vragen of zorgen.”

Op welke terreinen ben je actief?

“Ik ben actief op Driebond, Eemspoort, Euvelgunne, Eemskanaal, Winschoterdiep, Oude Rode Haan, Westpoort en Vierverlaten.”

Waarvoor kunnen ondernemers bij je aan de bel trekken?

“Dat kan echt van alles zijn. Van onveilige verkeerssituaties en het melden van plekken waar structureel te hard gereden wordt tot vermoedens van strafbare feiten en ondermijning. Ook in het geval van overlast kun je bij mij terecht. Sowieso als je iets niet vertrouwt, moet je niet schromen contact op te nemen. Dreigt er acuut gevaar, betrap je iemand op heterdaad of is er direct hulp nodig? Bel dan altijd 112.”

Tegen welke onveilige situaties loop je zoal aan?

“Ondermijning is een veelvoorkomend probleem. Dan gaat het bijvoorbeeld om garageboxen waarin een hennepkwekerij of growshop gevestigd is, of de verkoop en opslag van drugs en lachgas.”

Wat heb je hiervoor gedaan?

“Sinds 2010 werk ik als agent en later hoofdagent. Ik heb me altijd veel bezighouden met drugs en ondermijning dus ik weet goed wat er speelt.”

Hoe kunnen ondernemers met je in contact komen?

“Ik ben zoveel mogelijk zelf aanwezig op de bedrijventerreinen, en ook bij de schouwen vanuit Veilig Ondernemend Groningen kun je me vinden. Daarnaast kun je me altijd mailen (martin.eizinga@politie.nl) of bellen (0900 8844). Ik wil benaderbaar en bereikbaar zijn, en sta dan ook altijd open voor een kennismaking. Daarvoor kunnen ondernemers me altijd mailen!”

Tot slot. Heb je nog tips?

“Wees altijd alert, en vooral ook als het gaat om het onderverhuren van een deel van je pand of garagebox: check een id-bewijs, stel een contract op en hou een twee keer per jaar een controle. En vertrouw je het niet? Trek dan bij me aan bel.”