Innovatie

Proef met nascheiden kunststof verpakkingen Groningen uit huishoudelijk afval succesvol

Een groot aantal gemeenten in de provincie Groningen kiest voor nascheiding van kunststof verpakkingen uit het huishoudelijk afval. Deze gemeenten vertegenwoordigen 411.645 inwoners uit de provincie: 72% van het totaal aantal inwoners.Inmiddels heeft de ARCG (Afvalbeheer Regio Centraal Groningen) namens deze gemeenten overeenstemming bereikt met Essent Milieu locatie Vagron om in Groningen daadwerkelijk met nascheiding van kunststoffen aan de slag te gaan.


Leestijd: 2 minuten

Landelijk zijn er tussen VROM, VNG en het (verpakkende) bedrijfsleven afspraken gemaakt over het hergebruik van kunststof verpakkingen. Aanvankelijk zouden gemeenten verplicht worden door broninzameling van kunststofverpakkingen (bijvoorbeeld door zakken huis aan huis op te halen) hieraan een bijdrage te leveren.

Door ingrijpen van de Tweede Kamer werd het in 2008 ook mogelijk voor gemeenten om te kiezen voor nascheiding van kunststof verpakkingsmateriaal uit het huishoudelijk afval. Dit is gebeurd na een succesvolle praktijkproef bij de scheidingsfabriek voor huishoudelijk afval in Groningen.

Deze proef heeft uitgewezen dat er potentieel een grotere hoeveelheid recyclebare kunststoffen kan worden teruggewonnen dan bij louter broninzameling het geval zal zijn. In ieder geval in die gemeenten waar broninzameling weinig effectief zal zijn. Daarbij komt nog het vermijden van extra transportbewegingen zodat rationeel de conclusie moet luiden dat nascheiding op provinciale schaal potentieel meer milieurendement kan opleveren.

Een groot aantal gemeenten in de provincie heeft er nu voor gekozen om van deze nascheidingsmogelijkheid gebruik te maken. Het betreft de navolgende 16 gemeenten: Appingedam, Bedum, Bellingwedde, Delfzijl, Groningen, Haren, Menterwolde, Pekela, Reiderland, Scheemda, Slochteren, Ten Boer, Veendam, Vlagtwedde, Winschoten en Zuidhorn.

Een aantal gemeenten (waaronder Leek, Marum, Grootegast, Hoogezand-Sappemeer en Stadskanaal) zijn in staat om effectief de broninzameling te organiseren. Deze gemeenten geven aan dat aanvullend op de broninzameling, nascheiding de prestaties van die gemeenten verder zou kunnen optimaliseren.

Inmiddels heeft de ARCG (Afvalbeheer Regio Centraal Groningen) overeenstemming bereikt met Essent Milieu, die verantwoordelijk is voor de scheidings- en vergistingsinstallatie in Groningen, over de condities en voorwaarden waaronder in Groningen nascheiding gaat plaats vinden.
Het doel daarbij is dat zo snel mogelijk de nascheiding van kunststof verpakkingsmateriaal kan plaats vinden.

Overigens hebben een aantal gemeenten bij deze keuze hun zorgen geuit over de afzet van het materiaal, omdat dit immers bedoeld is voor hergebruik. Het kan niet zo zijn dat dit materiaal achteraf weer in een oven beland: dat is aan burgers niet uit te leggen. Daarom is met Essent Milieu afgesproken dat zij zomogelijk zelf zorg dragen voor afzet die leidt tot hergebruik.