Innovatie

Provincie investeert in toerisme: nieuw wandelnetwerk, themaroutes en Pronkjewailpad

Het Groningse provinciebestuur steekt 995.000 euro in een grootschalig project om Groningen nog aantrekkelijker te maken voor toeristen. Zo moet er 200 kilometer lang ‘Pronkjewailpad’ komen, dat de grootste bezienswaardigheden van de provincie met elkaar verbindt, worden er themaroutes langs culturele en landschappelijke bezienswaardigheden aangelegd en komt er een 2250 kilometer lang wandelnetwerk met liefst 1100 knooppunten.


Leestijd: 1 minuut

Oproep om massaal in Groningen vakantie te komen vieren valt verkeerd
Oproep om massaal in Groningen vakantie te komen vieren valt verkeerd

Uit onderzoek blijkt dat het aantal dagtochten in de provincie Groningen ver onder het landelijk gemiddelde ligt. De uitbreiding van het routeaanbod moet daarin verandering brengen. De verwachting is dat een groot deel van de nieuwe toeristen ook in de provincie zal overnachten en er geld gaat uitgeven. Dat zorgt volgens de provincie voor het behoud van voorzieningen en een stimulans voor ondernemers om te investeren. De plannen van ondernemers en de arrangementen die ze voor toeristen aanbieden zijn bijvoorbeeld erg belangrijk bij de ontwikkeling van de themaroutes, aldus het provinciebestuur.

Pronkjewailpad
Het 200 kilometer lange Pronkjewailpad moet de grootste bezienswaardigheden van Stad en Ommeland met elkaar gaan verbinden. Volgens de provincie zijn dat de stad zelf, Nationaal Park Lauwersmeer, de Wadden, Bourtange, de borgen, de wierden en de kerken.

Het project, dat de titel 'Routegebonden recreatie in Groningen' heeft meegekregen, wordt uitgevoerd door de stichting Routebureau Groningen en moet in 2019 afgerond zijn. Alle verschillende routes moeten dan ook online beschikbaar zijn.