Het aantal uitzenduren, werklozen en aanmeldingen bij de Groninger Kredietbank (GKB), het aantal dagen dat een huis te koop staat, het aantal faillissementen. Het zijn indicatoren die aangeven hoe de lokale economie ervoor staat. Het Bureau Onderzoek en Statistiek houdt het allemaal bij en komt elke twee maanden met een nieuwe, geactualiseerde Recessiemonitor. De eerste monitor bevat de gegevens tot en met eind juli/begin augustus. De tweede komt vervolgens in september.
Wethouder Peter Verschuren: “Enschede en Nijmegen hebben al een trendmonitor om de economie in de gaten houden. Dat leek ons ook een goed idee. Veel gegevens over de economie verzamelen we één keer per jaar voor het Statistisch Jaarboek. Maar zeker met deze recessie is het goed om vaker de meest recente informatie te hebben over de economie. Zo kunnen we trends laten zien. De Recessiemonitor is een prima instrument voor het college van B&W dat zo sneller op veranderingen kan inspelen.”
Bureau Onderzoek en Statistiek baseert de Recessiemonitor Groningen op die van Enschede. De onderwerpen zijn gegroepeerd in vier hoofdgroepen: werkgelegenheid en werkloosheid, bedrijvigheid, de woningmarkt en consumentengedrag. De informatie komt ook op de website van de gemeente te staan: gemeente.groningen.nl/gemeente/de-stad-in-cijfers. Verschuren: “Zo kan iedereen zien hoe de recessie zich in de stad Groningen ontwikkelt.”