Innovatie

Restauratie van historisch sluizencomplex Aduarderzijl kan beginnen

Het algemeen bestuur van Waterschap Noorderzijlvest heeft gisteren, woensdag, vier miljoen euro beschikbaar gesteld voor de restauratie van het historische sluizencomplex in Aduarderzijl. Met het bedrag moet ook de aanleg van natuurvriendelijke oevers langs het Aduarderdiep en de baggerwerkzaamheden worden uitgevoerd. Dat meldt RTV Noord.


Leestijd: 1 minuut

Restauratie van historisch sluizencomplex Aduarderzijl kan beginnen
Restauratie van historisch sluizencomplex Aduarderzijl kan beginnen

Het bekende rijksmonument bij Aduarderzijl bestaat uit twee sluizen die zijn gebouwd in 1876. Het monumentale bouwwerk is toe aan een stevige opknapbeurt: er zitten scheuren in de muren, de sluisdeuren zijn in slechte staat, het voegwerk is beschadigd en het ijzerwerk heeft te lijden onder roestvorming. Bij de restauratie worden ook de drie bruggen over de sluizen aangepakt en wordt de cultuurhistorie van het gebied beter zichtbaar gemaakt.

Drempel in vaargeul gaat ook weg

Naast de restauratie van het sluizencomplex worden ook werkzaamheden uitgevoerd aan het Aduarderdiep. Het diep krijgt natuurvriendelijke oevers die volgens Noorderzijlvest zorgen voor een betere waterkwaliteit en meer biodiversiteit.

De restauratie van de sluizen en de bruggen moet nog dit jaar beginnen, de uitvoering van het totale plan duurt tot en met 2024.