Innovatie

Rijksuniversiteit Groningen (RUG) betrokken bij ambitieuze plannen voor chip-sector Eindhoven

De Rijksuniversiteit Groningen is uitgenodigd mee te werken aan ambitieuze plannen van het kabinet om de chipsector in Nederland te versterken. Het gaat om plannen die worden gemaakt om eenmalig 450 miljoen euro te investeren in techniekonderwijs om de chipbedrijven ASML en NXP in regio Eindhoven te ondersteunen. RUG is gevraagd hier ook een bijdrage aan te leveren.


Leestijd: 1 minuut

Om de voor de Nederlandse economie zo veelbelovende chipsector rond Eindhoven nog verder te versterken wil het kabinet het talent stimuleren dat in deze sector werkzaam kan zijn, van mbo, hbo tot wo.

De RUG wordt gezien als een belangrijke partner, als internationale speler in onderwijs en onderzoek in de relevante vakgebieden, zo meldt de RUG.

Samen met andere deelnemers wordt de RUG uitgenodigd vóór 1 juli een nationaal versterkingsplan van microchip-talent op te stellen.

Jouke de Vries, voorzitter van het College van Bestuur van de RUG: ‘Ik ben er trots op dat we worden betrokken bij de ambitieuze maatregelen om de chipsector via onderwijs te versterken. Gezien onze expertise en ervaring is dat ook een rol die we kunnen waarmaken. Een grote bijdrage zal worden geleverd door onze faculteit Science & Engineering. Decaan Joost Frenken en ik zullen hierin gezamenlijk optrekken.’

Nationaal versterkingsplan microchiptalent

Het doel van het nationaal versterkingsplan is het aantal, de kwaliteit en de diversiteit van studenten in de halfgeleidersector fors te laten stijgen en tegelijkertijd een impuls te geven aan publiek-private samenwerking. De RUG (Universiteit van het Noorden) draagt eveneens bij aan het opstellen van dit kabinetsplan.