Innovatie

RUG-onderzoeker Jingxiu Xie maakt kerosine van afvalgassen

Het maken van synthetische kerosine is niet nieuw, en voor een chemicus ook niet echt lastig, maar het kost veel energie en begint bovendien met een schone bron van koolmonoxide (CO). RUG-onderzoeker Jingxiu Xie wil 100 procent groene kerosine maken van afvalgassen.


Leestijd: 1 minuut

RUG-onderzoeker Jingxiu Xie maakt kerosine van afvalgassen
RUG-onderzoeker Jingxiu Xie maakt kerosine van afvalgassen

Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Xie, assistent hoogleraar Katalytische Processen voor Gasconversies, combineert daarvoor haar kennis van katalyse en chemische technologie. Het idee van de onderzoekster is om afvalgassen te gebruiken van grote uitstoters van broeikasgassen, zoals Tata Steel of de RWE energiecentrale in de Eemshaven. Dat afvalgas bevat allerlei andere moleculen naast koolmonoxide en waterstof. De commerciële katalysatoren om kerosine te maken werken niet goed met zo’n gasmengsel, legt Xie uit. “We moeten dus kennis uit de katalyse combineren met kennis over chemische productietechnologie om een proces te ontwikkelen dat doet wat wij willen: een volledige groene productie van kerosine.”

Energie-efficiënt

Omdat er veel energie nodig is voor het maken van groene kerosine, wil Xie het hele proces zo energie-efficiënt mogelijk maken. Dat kan bijvoorbeeld door het aantal zuiveringsstappen zo klein mogelijk te maken. “Ik heb twee jaar in de industrie gewerkt, dus ik weet hoe ik zoiets aan moet pakken.”

Xie denkt dat haar aanpak binnen niet al te lange tijd succes zal hebben, ook omdat er steeds meer geld beschikbaar komt voor haar type onderzoek. FutureCarbonNL – een samenwerking van Nederlandse kennisinstellingen, chemische en andere industrieën, het MKB en groene startups – dient binnenkort een voorstel in ter waarde van zo’n zeshonderd miljoen euro bij het Nederlandse Groeifonds. Een deel van dat geld zal zeker gaan naar onderzoek van het afvangen en nuttig gebruiken van koolstof. Xie: “Als FutureCarbonNL succesvol is zal onze groep zeker meedingen naar onderzoeksubsidies.” Daarmee wil Xie processen te ontwikkelen voor de productie van groene kerosine voor de luchtvaart, waarmee ze tegelijkertijd een hele nieuwe opzet van de chemische industrie mogelijk maakt.

Foto: Jingxiu Xie / door: Reyer Boxem