Innovatie

Schiphol en Groningen Airport Eelde gaan samenwerken

Schiphol en Groningen Airport Eelde (GAE) gaan samenwerken. Schiphol helpt Eelde met het verwerven van vluchten en de ontwikkeling van bedrijventerrein.


Leestijd: 1 minuut

Schiphol kampt door milieuregels met een beperkte luchthavencapaciteit en kan daardoor niet alle vluchten meer kwijt. Die klanten kunnen nu ook in Eelde terecht, zo liet vliegvelddirecteur Meiltje de Groot weten aan het Dagblad van het Noorden.

GAE zet zich al jaren in voor de ontwikkeling van duurzame luchtvaart, met initiatieven op het gebied van de toepassing van waterstof. Doel van de samenwerking is ook om die ontwikkeling verder te stimuleren.

Meiltje de Groot, Directeur Groningen Airport Eelde: “Met deze samenwerking komen we een stapje dichter bij het optimaal benutten van de beperkte luchthavencapaciteit in Nederland. Wij zijn blij met de hulp die we binnen deze samenwerking van onder meer het routeontwikkelingsteam van Schiphol gaan krijgen. Ook op het vlak van de duurzame luchtvaart kunnen we van elkaar leren.” 

Over Groningen Airport Eelde

In 2023 vonden 55.744 vliegbewegingen plaats op Groningen Airport Eelde en werden 112.833 passagiers vervoerd. GAE huisvest de KLM Flight Academy, faciliteert het vervoer van donor orgaantransplantatie vluchten en de traumahelikopter, draagt bij aan het vestigingsklimaat van Noord-Nederland en verzorgt zakelijke- en vakantievluchten. Op het luchthaventerrein werken meer dan 400 mensen. De luchthaven is tevens een test- en demonstratielocatie voor de duurzame luchtvaart. Als ‘Hydrogen Valley Airport’ ontwikkelt GAE, samen met vele partners, een waterstofinfrastructuur voor de luchtvaart op haar terrein.