Innovatie

SP wil grootschalig onderzoek naar gesjoemel met energie-indexering huurwoningen

De gemeente Groningen moet een grootschalig onderzoek starten naar verhuurders die mogelijk sjoemelen met de energie-indexering van appartementen. Daarvoor pleit de SP in Groningen, naar aanleiding van een bericht van stadsblog Sikkom.


Leestijd: 1 minuut

Protest op Grote Markt: ook energietoeslag voor studenten
Protest op Grote Markt: ook energietoeslag voor studenten

Volgens Sikkom zou er door verhuurder Pronkjewail mogelijk gefraudeerd worden met de energie-indexen. Doordat woningen dan op papier veel energiezuiniger te boek staan, dan dat ze daadwerkelijk zijn, mag de verhuurder een hogere huur vragen.

“150 euro extra aan huur en dan ook nog eens je blauw betalen aan energie. Dat kan echt niet”, stelt SP-raadslid Hans de Waard. “Huurders moeten ervan uit kunnen gaan dat zij een eerlijke prijs betalen voor hun appartement of woning. Gesjoemel hiermee moet wat ons betreft hard aangepakt worden.”

De Waard vermoedt dat Pronkjewail niet de enige commerciële verhuurder is die sjoemelt en eist een onderzoek. Behalve grootschalig onderzoek en maatregelen wil de SP ook dat gedupeerde huurders worden bijgestaan door de gemeente bij het terugvorderen van te veel betaalde huur. De SP verwacht binnen drie weken een reactie van het gemeentebestuur.