Innovatie

Bedrijf komt met slimme oplossing om 1200 ton plastic uit Groningse wateren te halen

Het Delftse bedrijf Noria heeft met het project ‘Stop plastic van Stad naar Wad’ de afgelopen drie jaar inzicht gekregen in de hoeveelheden zwerfafval die jaarlijks via de Groningse wateren in de Waddenzee belanden. De tech scale-up uit Delft komt nu met duurzame oplossingen om deze ongewenste afvalstromen tegen te gaan.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Noria Sustainable Innovators
Foto | Noria Sustainable Innovators

Zo’n 1.200 kilo plastic belandt jaarlijks in de Groningse grachten, zo blijkt uit het onderzoek van Noria. De sigarettenpeuk met plasticfilter werd het meest gevonden. De tellingen zijn uitgevoerd met cameratechnologie aan bruggen. De beelden werden met behulp van kunstmatige intelligentie bestudeerd.

Voor het structureel oplossen van het zwerfafvalprobleem in het water is volgens Noria duidelijke wet- en regelgeving op Europees niveau nodig. Maar ook op de korte termijn zijn er volgens de scale-up oplossingen te bedenken voor de afvalstromen in de Groningse wateren.

Zo zijn er drie locaties geduid waar op korte termijn op een duurzame en betaalbare manier een groot deel van het afval verwijderd en tegengehouden kan worden. Denk aan gebieden rondom woonboten, waar zwerfafval blijft hangen, en op locaties in het Eemskanaal. Op deze locaties kan het afval met een speciaal vangsysteem worden verwijderd.

Video | Noria Sustainable Innovators

Stop plastic van Stad tot Wad

Het project ‘Stop plastic van Stad tot Wad’, uitgevoerd door Noria, is een actieve samenwerking tussen de gemeente Groningen, waterschap Noorderzijlvest, Groningen Seaports en Rijkswaterstaat. Het project is mede gefinancierd door het Waddenfonds.

Omdat het probleem van plastic in water volgens Noria een probleem zonder grenzen en duidelijke wet- en regelgeving is, is een samenwerking tussen deze partijen in de keten volgens hen van cruciaal belang