Innovatie

Studenten Hanzehogeschool Groningen werken aan zelfrijdende kart, en doen mee aan "Challenge"

Studenten van de Hanzehogeschool Groningen doen mee aan een wedstrijd met zelfrijdende karts. Het betreft de ‘Self Driving Challenge’ (SDC), een wedstrijd die in juni wordt gehouden op het TT-circuit in Assen waarbij studententeams van hogescholen een zelfrijdende kart laten racen. De wedstrijd is mede georganiseerd om de kennis van de techniek van zelfrijdende auto’s in Nederland te vergroten. De Challenge wordt mede georganiseerd door de Digital Society Hub van de Hanzehogeschool en de RDW uit Groningen.


Leestijd: 2 minuten

Studenten Hanzehogeschool Groningen werken aan zelfrijdende kart, en doen mee aan "Challenge"
Studenten Hanzehogeschool Groningen werken aan zelfrijdende kart, en doen mee aan "Challenge"

Het wordt de vierde editie van de challenge waarbij studententeams van hogescholen een kart laten racen op TT-circuit Assen. De finale race vindt plaats op 10 juni 2022.

De Self Driving Challenge is een samenwerking tussen partners in het onderwijs en organisaties in de tech: Hanzehogeschool Digital Society Hub, Windesheim en partners Quintor, de The Grid Racing.

De zelfrijdende auto komt in hoog tempo op ons af. Een goede controle van de betrouwbaarheid van de techniek van dit autonoom rijden is daarom cruciaal. De RDW is in Nederland de toelatingsautoriteit die nieuwe typen auto’s test om toegelaten te worden op de weg en speelt daarom een belangrijke rol in wetgeving, ICT en cybersecurity voor autonoom rijden. “Om onze taak goed uit te kunnen voeren ontwikkelt de RDW continu kennis en kunde over autonoom rijden”. vertelt René Hulshoff.

Naast de teams van de Hanzehogeschool Groningen en Windesheim strijden dit jaar ook studenten mee van de Hogeschool Rotterdam en Fontys/Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN).

Techniek

Afgelopen periode is er keihard gewerkt aan de techniek. De karts zijn helemaal klaar gemaakt voor de challenge. Het team DevOps (divisie Car & IT) van de RDW faciliteert de challenge en voorziet de deelnemende onderwijsinstellingen van de benodigde hard- en software. Daarnaast worden in de komende maanden de nodige kennissessies georganiseerd, waarin kennis en expertise wordt gedeeld.

Speciale elektrische kart

De SDC biedt studenten de kans mee te werken aan het Nederland van morgen. Ze doen kennis op over autonoom rijden en mogen dit met de nieuwste technieken zelf ervaren op het circuit.  Gerard Doll, divisiemanager bij RDW: “Voor de challenge is een speciale elektrische kart gemaakt die voorzien is van diverse actuatoren, sensoren en een computer”.  Bij de competitie worden de teams op verschillende punten beoordeeld, ook worden er voor de echte finale kwalificaties verreden.

Om alvast te experimenteren met de zelfrijdende techniek van de kart organiseert de challenge in maart, april en mei testdagen op TT-circuit Assen. De kwalificatie van de race vindt plaats op 7 juni en de finalerace staat gepland op 10 juni.

Volg de testdagen, kwalificatie én finale race op selfdrivingchallenge.nl en via de socials van Self Driving Challenge #sdc2022

(Bron en meer informatie: Digital Society Hub)