Innovatie

Studenten Hanzehogeschool ontwikkelen goedkope waterfilters voor India

Studenten van het Instituut voor Life Science & Technology van de Hanzehogeschool werken aan goedkope waterfilters die het leven van miljoenen kansarmen in India moeten verbeteren. Ze doen dit in samenwerking met de stichting Ibota, die technische projecten uitvoert in ontwikkelingslanden.


Leestijd: 1 minuut

Normale waterfilters kosten al gauw een paar honderd euro. De studenten Biologisch en Medisch Laboratoriumonderzoek ontwikkelen nu mee aan filters die in de derde wereld hooguit vijf dollar kosten en die geproduceerd kunnen worden door de lokale bevolking. Er is al een prototype ontwikkeld door de Stichting Ibota, dat is gebruikt door diverse rampenteams, o.a. bij de tsunami in 2004.

Het filter bestaat uit een holle koker, waarin filtermateriaal zit. Het water gaat van buiten naar binnen. Aan één uiteinde van de slang zit het filter. Dat gaat in een emmer met water dat gefilterd moet worden, vervolgens wordt de vloeistof overgeheveld naar de andere kant van het slangetje dat ca twee meter lager ligt, zodat er geen pomp nodig is. Het geheel is uiterst eenvoudig in gebruik en onderhoud. Het filtermateriaal wordt mee ontwikkeld door Proces BV, een technologiebedrijf binnen de muren van de Hanzehogeschool Groningen.

Om de effectiviteit van de filters te verhogen, wordt er vaak zilver aan het filter toegevoegd. Zilver werkt antibacterieel, maar is in hogere concentraties ook giftig voor mensen. Momenteel worden door de studenten verschillende zilverconcentraties getest op de E-colibacterie. De studenten proberen de laagste concentratie te vinden die nog effectief is.
Het is de bedoeling om met de cijfers die uit het onderzoek komen andere organisaties als waterleidingsbedrijven te benaderen voor samenwerking.