Innovatie

Studenten RUG winnen Impactprijs met onderzoek culturele behoefte jongeren

Vier studenten van de Rijksuniversiteit Groningen hebben vorig jaar in opdracht van gemeente Het Hogeland onderzoek gedaan naar de behoefte van jongeren aan cultuur en culturele activiteiten. Met hun onderzoek hebben de studenten de ‘Impactprijs Faculteit der Letteren’ van de RUG gewonnen.


Leestijd: 1 minuut

Studenten RUG winnen Impactprijs met onderzoek culturele behoefte jongeren
Studenten RUG winnen Impactprijs met onderzoek culturele behoefte jongeren

Het bereiken van jongere doelgroepen kan een uitdaging zijn in de culturele sector. Gemeente Het Hogeland is daarom samen met studenten van de RUG een onderzoek gestart naar de culturele behoefte van jonge Hogelandsters. 

Festival

Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat behalve het aanbod, ook de vraag belangrijk is. Er is daarom in de gemeente een jongerenproject opgezet. Jongeren ontmoeten elkaar bij culturele organisaties en bouwen hier een netwerk op. Dit biedt ruimte voor ideeën. Zo is er een organisatie met een werkgroep van jongeren die hun eigen invulling geven aan een meerdaags festival.

Wethouder Eltjo Dijkhuis: “Natuurlijk hebben we als gemeente zelf ook een beeld van uitdagingen en kansen in de cultuursector. Tegelijkertijd heeft het onderzoek ons positief verrast. Het helpt maatschappelijke vraagstukken in kaart te brengen en situaties te verbeteren. Samenwerking met het onderwijs is noodzakelijk. Dat deze vier studenten de Impactprijs gewonnen hebben, laat dit belang ook zien. Namens het college wil ik ze van harte feliciteren met deze mooie prijs; een stukje erkenning.”

Het onderzoek is uitgevoerd door studenten uit verschillende disciplines. Joren Arkes (22) studeert Informatiekunde. Stefan Ivanov (21) studeert International Relations and International Organization. Roos Gielen en Ydwer Hoekstra (beide 22) studeren respectievelijk Media en Geschiedenis.