Innovatie

Team Groningse kinderhartchirurgen vertrekt naar Suriname

Een team medewerkers van het UMCG, waaronder kinderhartchirurgen, vertrekt deze week naar Suriname om daar bij kinderen hartoperaties uit te voeren. Suriname heeft zelf geen kinderhartchirurgie; hierdoor blijven kinderen te vaak onbehandeld, of ze moeten naar het buitenland voor een operatie.


Leestijd: 1 minuut

Het team, dat in totaal uit zestien personen bestaat, zal de operaties gaan uitvoeren in het Academisch Ziekenhuis van Paramaribo. Behalve medewerkers van het UMCG reizen er ook medici van het LUMC uit Leiden en UMC Utrecht mee.

Ook vorig jaar vertrok een team UMCG’ers naar Suriname om een aantal hartoperaties bij kinderen uit te voeren. “We gaan dit jaar tien tot twaalf kinderen opereren. Aanzienlijk meer dan de zes van vorig jaar”, vertelt kinderhartchirurg Ryan Accord, die net als vorig jaar de missie leidt. Naast het opereren van kinderen staat de missie in het teken van kennis uitwisselen.

Accord en zijn team zijn gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met aangeboren hartafwijkingen. Het is de tweede keer dat het team naar Suriname vertrekt. “Vorig jaar hebben zowel wij als collega’s van LUMC uit Leiden meerdere kinderen geopereerd. Dit jaar gaan we beide weer en je ziet het effect van deze missies: dit jaar gaan we jongere kinderen opereren dan vorig jaar. Dit betekent dat we de achterstanden weten weg te werken: steeds minder kinderen hoeven vanuit Suriname naar het buitenland en er zijn minder kinderen die te lang onbehandeld blijven.’

Steun de missie

Voor de missie is in totaal ongeveer veertigduizend euro nodig. Wil je de missie steunen, kijk dan op steunbeatrixkinderziekenhuis.nl.