Innovatie

Team Hanzehogeschool Groningen wint hoofdprijs met zelfrijdende kart tijdens 'Self Driving Challenge'

Een team studenten van de Hanzehogeschool Groningen heeft de eerste prijs in de wacht gesleept van de zogenaamde ‘Self Driving Challenge’. Dat is een wedstrijd waarin studenten software moeten programmeren voor zelfrijdende karts. De wedstrijd werd mede mogelijk gemaakt door de RDW dat graag haar kennis op het gebied van zelfrijdende auto’s wil vergroten. De studenten en specialisten van RDW werkten samen aan de slimme kart in het gebouw van de Digital Society Hub.


Leestijd: 2 minuten

Team Hanzehogeschool Groningen wint hoofdprijs met zelfrijdende kart tijdens 'Self Driving Challenge'
Team Hanzehogeschool Groningen wint hoofdprijs met zelfrijdende kart tijdens 'Self Driving Challenge'

De Groningse studenten sleepten de overwinning in de wacht in een zinderende finale tegen een team van studenten van Windesheim.

Het afgelopen halfjaar hadden twee studententeams van de Hanzehogeschool keihard gewerkt aan het programmeren van hun zelfrijdende kart. Een aantal weken geleden bleek dat de fysieke kart nog niet aan de veiligheidseisen kon voldoen. Daarom zijn de studenten zich ontzettend fanatiek gaan voorbereiden op een virtuele race. Met een speciaal softwareprogramma werd het echte TT-circuit in een virtuele omgeving overgezet. De studenten van de Hanzehogeschool kregen begeleiding van ICT-experts van de RDW.

Belang voor RDW

In de Van Doorenveste was een virtuele live studio ingericht om er een onvergetelijke uitzending van te maken met presentator en live gasten in de studio. Gerard Doll, Manager Voertuig, Regelgeving en Toelating van RDW: "De Self Driving Challenge is belangrijk voor de RDW om zicht te krijgen in de werking van zelfrijdende voertuigen.”

Er ontstaat volgens hem een nieuw interessant vakgebied voor de RDW en toekomstige studenten: voertuigen voorzien van kunstmatige intelligentie. De ultieme droom is een Self Driving Challenge in K-city (Zuid-Korea), M-City (Michigan) en NL-City in Nederland."

Digital Society Hub (DSH)

Het was de derde editie van de Self Driving Challenge, vertelt Roland Hiemstra, programmadirecteur DSH: "De Digital Society Hub brengt alle partijen dagelijks en structureel in ons gebouw bij elkaar. De RDW en haar partners kunnen dagelijks hun eigen werk doen en tegelijkertijd de studenten begeleiden in de Self Driving Challenge. Er is een permanente werkplek voor hen op de campus."

Motto Hanzehogeschool

Annemarie Hannink is lid van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen: "Het SDC  past heel goed bij het motto van de Hanzehogeschool. We willen een "Engagement University" zijn, dat betekent dat je samen met partners, studenten en medewerkers van betekenis kan zijn voor de wereld. Dat kun je alleen samen doen."

Volgend jaar nog groter

Volgend jaar zullen meer hogescholen deelnemen aan de landelijke Self Driving Challenge en kan de Hanzehogeschool met een nieuw team haar titel verdedigen.

Meer informatie over de Self Driving Challenge.

De uitzending van de wedstrijd kun je hier terugkijken.