Innovatie

‘Testen op soa's moet laagdrempeliger in Groningen’

Het testen op soa’s in Groningen moet zo laagdrempelig en gemakkelijk mogelijk, vinden verschillende progressieve partijen in de gemeenteraad. Dat schrijft Dagblad van het Noorden.


Leestijd: 1 minuut

‘Testen op soa's moet laagdrempeliger in Groningen’
‘Testen op soa's moet laagdrempeliger in Groningen’

Alle jongeren tot 25 jaar kunnen zich gratis laten testen op soa’s, maar daar komt in Groningen weinig van terecht doordat de GGD niet genoeg capaciteit heeft en het college van burgemeester en wethouders het geen prioriteit geeft. Daarom haalde Wesley Pechler (Partij voor de Dieren) midden in zijn woordvoering tijdens de raadsvergadering twee soatests tevoorschijn. Hij wil dat het afgelopen is met de taboes rondom seksueel overdraagbare aandoeningen.

“En omdat je als volksvertegenwoordiger het goede voorbeeld moet geven heb ik deze vanmiddag gehaald”, verklaarde Pechler tegenover Dagblad van het Noorden. “Voor mensen met wisselende partners moet een soatest net zo vanzelfsprekend zijn als een preventieve coronatest. Maak het zo laagdrempelig en gemakkelijk mogelijk.”

De GGD in Groningen heeft echter niet genoeg geld om alle Groningers die recht hebben op een gratis soatest daarvan te kunnen voorzien. Steven Bosch (Student & Stad) wil dat het college gaat aandringen op meer middelen in Den Haag, maar volgens het college geven gratis soatests een verkeerd signaal af omdat er nu al een cultuur van ‘twee pilletjes erin en door’ zou heersen.

Schokkend, vindt Bosch. “Net of jonge mensen niets geven om hun gezondheid en die van hun partners. Daarbij, zelfs als die losbandige cultuur heerst, dan is dat toch geen reden om het moeilijker of duurder te maken om te checken of je gezond bent?”

Ook D66, GroenLinks, VVD, SP, 100% Groningen en de Partij voor de Dieren sluiten zich aan bij de oproep om meer werk te maken van gratis testen voor risicogroepen.