Innovatie

Twintig miljoen naar Groningen voor vernieuwing steden en dorpen 

Het kabinet heeft besloten om 20 miljoen beschikbaar te stellen voor een zogenaamde ‘Regio Deal Regiocentra Groningen’. Dat is een plan ter verbetering van elf steden en dorpen in de provincie Groningen voor de komende tien tot vijftien jaar. Het gaat om investeringen in de brede welvaart: in economische vitaliteit, leefbaarheid en ruimtelijke en sociale kwaliteit.  Voor de stad Groningen komt tien miljoen euro, dat wordt bestemd voor de noordelijke stadswijken.


Leestijd: 1 minuut

Appingedam
Appingedam

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken is blij met de deal voor de regiocentra: ” Ik ben ontzettend blij met deze Regio Deal. Hiermee krijgt de ontwikkeling in elf plaatsen een enorme boost, wat niet alleen een verbetering is voor het betreffende centrum maar ook voor het gebied daaromheen.” 

Masterplan Regiocentra

De provincie en Groningse gemeenten hebben samen vastgesteld dat de leefbaarheid in elf plaatsen die een regionale centrumfunctie hebben onder druk staat. Deze plaatsen zijn van groot belang voor de inwoners van Groningen voor de voorzieningen, om er te werken en te wonen. Daarom wordt de komende jaren geïnvesteerd om de betreffende regiocentra flink te verbeteren. Doel is het versterken van welvaart en welzijn. De dorpen en steden waar het om gaat zijn Appingedam (foto boven), Delfzijl, Bedum, Hoogezand-Sappemeer, Leek-Tolbert, Nieuwe Pekela, Stadskanaal-Musselkanaal, Ter Apel, Uithuizen, Veendam en Winschoten. 

Onlangs werd al een toekomstbeeld voor de regiocentra gepresenteerd. De betrokken gemeenten werken nu aan een verdere uitwerking. Met deze regiodeal is ook financiering beschikbaar voor de uitvoering van de plannen. De betrokken gemeenten en provincie Groningen financieren gezamenlijk ook 20 miljoen euro in het plan, in totaal is het budget daarmee 40 miljoen. 

Regio Deals voor Oost-Groningen, stad Groningen en Het Hogeland

Daarnaast is er financiering toegezegd voor drie Regio Deals voor Oost-Groningen (12,5 miljoen euro), de stad Groningen (10 miljoen euro) en Het Hogeland (12,1 miljoen euro).

In Oost-Groningen gaat het om aanvulling op een eerdere Regiodeal uit 2020, waarbij wordt ingezet op het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, het stimuleren van een gezonde leefstijl en het versterken van de leefbaarheid in dorpen en wijken.

In de stad Groningen wordt de bijdrage ingezet in de Noordelijke wijken.