Innovatie

UMCG: "Angst en depressie verhogen niet het risico op kanker"

Angst en depressie verhogen niet het risico op kanker, dat blijkt uit de onderzoeksresultaten van een grote internationale studie waaraan ook Lonneke Van Tuijl van het UMCG aan meewerkt.


Leestijd: 1 minuut

Uit een analyse van gegevens uit meerdere onderzoeken blijkt volgens Van Tuijl dat depressie en angst geen verband houden met een hoger risico op de meeste soorten kanker. Dit werd eerder wel gedacht.

Voor het onderzoek bestudeerde de onderzoekers de informatie van 300.000 volwassen. De patiënten werden voor een lange periode, tot wel 26 jaar, gevolgd. De onderzoekers vonden geen verband tussen depressie of angst en borst-, prostaat-, dikke darm- en alcohol gerelateerde kanker en alle vormen van kanker samen.

De aanwezigheid van depressie of angst werd eerst wel in verband gebracht met een zes procent hoger risico op het ontwikkelen van longkanker en aan roken gerelateerde vormen van kanker. Maar uit het onderzoek blijkt nu dat andere risicofactoren zoals roken, alcoholgebruik en BMI een grotere rol spelen bij de ontwikkeling van longkanker en aan roken gerelateerde vormen van kanker.