Innovatie

UMCG betrokken bij groot onderzoek naar hulp voor mensen met dementie

Het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het UMCG in Groningen is betrokken bij een groot landelijk onderzoek naar de vraag hoe de hulp aan (thuiswonende) mensen met dementie kan worden verbeterd. Voor dit landelijke onderzoek heeft Alzheimer Nederland drie miljoen euro beschikbaar gesteld, zo meldt het UMCG.


Leestijd: 1 minuut

Mensen met dementie kunnen niet zonder hulp en ondersteuning. Toch vinden weinig producten en diensten hun weg naar de personen met dementie en hun naasten. Om dit te verbeteren heeft Alzheimer Nederland drie miljoen euro beschikbaar gesteld aan een landelijk samenwerkingsverband, waaraan ook het Universitair Netwerk Ouderenzorg UMCG (UNO-UMCG) deelneemt.

Sytse Zuidema, hoogleraar Ouderengeneeskunde & Dementie en voorzitter van het UNO-UMCG: “De psychosociale en technologische interventies vinden nu onvoldoende hun weg naar de praktijk. Terwijl er veel waardevol onderzoek is gedaan. Met deze subsidie worden universiteiten, hbo’s en kennisinstituten bij elkaar gebracht.”

Behoefte aan zorgtechnologie

Het UNO-UMCG gaat een deel van de subsidie inzetten voor een inventarisatie van de behoefte aan zorgtechnologie bij mantelzorgers en zorgprofessionals. “Deze behoefte-inventarisatie is broodnodig om bestaande producten door te ontwikkelen, zodat ze beter aansluiten bij de wensen”, aldus Zuidema.

De behoefte-inventarisatie zal zich onder meer richten op de toepassing van sensortechnologie om zorgproblemen te monitoren bij thuiswonende mensen met dementie. Het UNO-UMCG en Hanzehogeschool Groningen ontwikkelen die technologie samen met zorgprofessionals binnen het onderzoeksproject MOOD-Sense. Daarnaast gaat een deel van de subsidie naar verbetering van de herkenning en screening van delier bij thuiswonende mensen met dementie.”