Innovatie

UMCG eerste Nederlandse zorginstelling met directe afname duurzame energie van zonnepark

De bouw van een zonnepark met directe verbinding naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is van start gegaan. Hiermee is het UMCG, zover bekend, de eerste zorginstelling in Nederland met directe afname van duurzame energie van een zonnepark.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Henk Veenstra
Foto | Henk Veenstra

Wethouder energietransitie Philip Broeksma van de gemeente Groningen en Pieter Fennema, directeur Financiën van het UMCG, hebben het eerste paneel van het zonnepark woensdag 19 juli geplaatst.

“We willen in 2035 CO2-neutraal zijn,” zegt Broeksma. “Dat betekent dat alle energie die we verbruiken wordt opgewekt door duurzame bronnen en zonne-energie speelt daarbij een belangrijke rol. Ik ben dan ook blij dat het UMCG als één van de grootste stroomverbruikers in Groningen onze ambitie omarmt en een bijdrage levert aan deze doelstelling.”

Het park dat gebouwd wordt bij het bedrijventerrein Roodehaan langs de A7 is bijzonder omdat er een directe kabelverbinding is met het UMCG. De kabel van 3,5 kilometer lang is dit voorjaar gerealiseerd en verbindt het zonnepark rechtstreeks met UMCG bedrijventerrein aan de Jeverweg in Groningen. “Dankzij de koppeling met het zonnepark zetten we als UMCG een enorme stap als het gaat om het realiseren van onze duurzaamheidsdoelstellingen”, zegt directeur Pieter Fennema.

Het zonnepark produceert straks tien gigawattuur per jaar, te vergelijken met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van zo’n vierduizend huishoudens. Hiermee wordt voorzien in circa 30 procent van de jaarlijkse stroombehoefte van het UMCG. 

De verwachting is dat het zonnepark ten behoeve van het UMCG in het najaar van 2023 wordt opgeleverd.